Smart hi-tech piano – новий спосіб створення музики

Работа с молодежью

alt

Піаніно без клавіш, на якому можна грати у повітрі, рука-маніпулятор, що повторює рухи людини, розумний горщик, який вирощує рослини, прилад для розумного будинку – все це зробили 15 учасників літнього табору від Дитячих наукових студій МАН, який проходив з 1 по 10 липня у Міжнародному центрі дитячої наукової творчості MANLAB.CAMP.

 

Для реалізації проектів дітей поділили на чотири команди – дві молодші (8–10 років) і дві старші (10–12 років). Кожна група мала свого програміста, інженера, дизайнера і менеджера. Перші двоє працювали над комп’ютерною і технічною складовою проекту, дизайнер продумував і моделював корпус розробки під певний девайс, який потім друкували на 3D-принтері. Не менш відповідальною роботою займався менеджер: він створював бізнес-план, продумував презентацію проекту, готував договори, налагоджував зв’язки із потенційними покупцями.

Під час занять у таборі учасники уклали договір з викладачами про надання консультативних послуг і готувалися до зустрічі з головними інвесторами – своїми батьками, для яких презентація стартапів їхніх чад відбулася 10 липня.

Діти побачили, як з ідеї можна заробити кошти. У них змінюється інтерпретація прибутку, ставлення до людей і до ресурсу, зникає така мета, як, наприклад, просто стати лікарем. Початковою є ідея, чого дитина хоче, а потім − як перетворити це у певну схему життя, − запевнила координатор Дитячих наукових студій МАН Леся КОНДРАТЮК.

Перша розробка молодших – Smart hi-tech piano – новий спосіб створення музики.

На кожній клавіші припаяний такий механізм, який називається фоторезистор. Він відмірює відстань від руки до клавіші і за допомогою цієї інформації грає мелодію тієї клавіші, над якою піднесений пальчик. Так наше піаніно і працює, – розповіла про запрограмований музичний інструмент Софія РУКОМЕДА, яка закінчила третій клас київської гімназії.

Проект другої молодшої групи – роботизована супертехнічна рука-маніпулятор. Нею можна виконувати будь-яку механічну роботу, приміром на виробництві чи на заводі. Стартап старшої групи – Smart pot – розумний горщик для рослин. Це – запрограмований вазон із сервомотором, який сам поливає у потрібний час рослину, а також обертається так, аби рослина рівномірно отримувала світло. Ще один проект старших – Sensor hub – елемент «розумного будинку» – пристрій, у який вмонтовані різні сенсори. Його можна прикріпити у будь-якому приміщенні, синхронізувати з телефоном і на відстані отримувати дані, наприклад про температуру і вологість у помешканні.

Якщо підсумовувати, то за час табору діти підготували повноцінний стартап: працювали над фінансовою частиною, презентували її інвесторам, створили прототип розробки, логотип і професійний проморолик, а це – все, що необхідно для подальшого просування проекту по-дорослому.

Людмила КОПКО