Тихий фінал гучної «діяльності» однієї «юридичної особи приватного права»

Клубная жизнь

У вівторок 20 вересня відбулася робоча зустріч членів Ради ВОВ ЛРУ з адміністрацією Вінницького обласного Товариства сприяння обороні України, що знаходиться по вулиці Визволення, 2. Під час відвертої дискусії сторони обмінялися думками стосовно цілого ряду питань, що перебувають у сфері інтересів обох організацій. Були також узгоджені плани взаємовигідної співпраці, спрямовані на виконання статутних завдань в межах чинного Договору між ГО ЛРУ та ЦК ТСОУ.

Наприкінці зустрічі господарі запропонували оглянути результати «діяльності» однієї місцевої громадської організації з радіоаматорською назвою, яка ще не так давно орендувала в будівлі обласного комітету ТСОУ кімнату для обласної колективки і QSL-бюро за кошти від членських внесків радіоаматорів нашої області.

Те, що ми побачили не могло нас не шокувати. Так звана «юридична особа приватного права», як з’ясувалося згодом, втекла з приміщення нашого обласного QSL-бюро по-злодійськи крадькома, не дивлячись на чинний договір про оплату оренди, жодним чином не попередивши при цьому орендодавця про свої наміри. Тікаючи, вони винесли з кімнати і покинули напризволяще в коридорі кілька повних коробок з QSL-картками, що надійшли на адресу аматорів області. Зникли також деякі матеріальні цінності, що знаходилися у приміщенні.

Ми не змогли знайти відповіді на просте і логічне запитання господарів ТСОУ: «Якщо ви, радіоаматори, обмінюєтеся цими важливими для вас картками-листівками, і якщо в вашому приміщенні кілька років перебував ваш радіоаматорський осередок, чому ж тоді ваші колеги покинули таку велику кількість цих листівок просто в коридорі нашої адмінбудівлі, під ногами у людей, наче якесь сміття? І що нам, власникам адмінбудівлі, робити з цими картками? Невже вони не мають для вас жодної цінності? Навіщо ж ви тоді ними обмінюєтеся?».

В одній з покинутих коробок виявилися близько сотні якісних фотознімків радіоаматорів нашої області, які позаминулого року власним коштом, як спонсорський подарунок, надрукував у фотолабораторії ветеран обласного радіоаматорського руху Валентин Андрійович Деденєв US0NI, для створення почесного радіоаматорського стенду. З німим докором дивилися на нас з цих світлин знайомі обличчя, також нині вже покійний Михайло Войнаровський UT5NA. За іронією долі, деяких членів тої самої «юридичної особи приватного права» також було викинуто на смітник, що дуже показово. Треба відверто визнати, що саме ці члени потрапили туди цілком закономірно. Смітник історії – їх природне місце.

В житті кожного з нас не раз траплялася нагода пояснювати стороннім, хто ж ми такі – радіоаматори, чим займаємося і що знаходимо у своєму хобі. Ось і в нас цього разу трапилася така нагода. Довелося пояснювати, що серед радіоаматорів, на превеликий жаль, також трапляються деструктивні елементи; брехуни, крадії, шахраї, вискочки, і просто негідники. Нікчемні люди, які маскуючись патріотичними гаслами втерлися в довіру до радіоаматорів нашої аграрної області, щирих гречкосіїв та бульбоводів. Вони шахрайськими методами заволоділи довірою людей і роблять тишком брудні справи, вирішуючи свої приватні «шкурні» питання, а насправді руйнуючи всі наші попередні обласні надбання за останні 25 років, в тому числі обласний радіоклуб і національну радіоаматорську організацію ЛРУ.

Тому, людська зневага і осуд – це єдине, на що можуть заслуговувати такі «юридичні особи приватного права» у нашому здоровому радіоаматорському суспільстві. На жаль, подібна ситуація може існувати або виникнути також в інших областях, адже у зв’язку зі складною і хаотичною ситуацією в країні, шарлатанів від радіо останнім часом значно побільшало. «Люди, будьте пильними», як казав Ярослав Гашек, який не був радіоаматором, але був справжнім патріотом своєї землі і свого народу. Сьогодення і майбутнє нашого радіоаматорства, його розвиток і процвітання – в наших з вами міцних руках, і пов’язане воно лише з нашою всеукраїнською національною організацією – Лігою радіоаматорів України.

З повагою,

Сергій Іванов UT9NA,
Юрко Стрєлков-Серга UT5NC