Офіційна зустріч IARU-UARL у Варшаві

Будни ЛРУ

Шановні колеги,

Керівництво Ліги радіоаматорів України інформує членів організації та радіоаматорів України, що у Варшаві (Польща) 2-го та 3-го лютого 2018 року відбулась запланована офіційна зустріч керівництва ЛРУ (UARL) та Президента 1-го району Міжнародного Cоюзу Радіоаматорів (IARU), яка була підготовлена за сприяння керівництва Польського Союзу Короткохвильовиків (PZK).

Зустріч відбулась в готелі MDM, Варшава.

 

Участь приймали:

- Don Beattie, G3BJ, Президент 1-го району Міжнародного Союзу Радіоаматорів (IARU);

- Анатолій Кириленко, UT3UY, Президент ЛРУ (UARL);

- Waldemar Sznaider, 3Z6AEF, Президент PZK;

- Юрій Заскалета, UT7UW, Віце-президент ЛРУ (UARL);

- Tomasz Ciepelowski, SP5CCC, Уповноважений представник PZK.

Польські партнери приймали безпосередню участь в перемовинах та забезпечили її проведення на високому рівні.

Офіційна частина зустрічі пройшла у два етапи :

з 13.00 до 18.00  2-го лютого та

з 09.15 до 12.00  3-го лютого.

Результатом роботи став протокол.

Учасники перемовин мали нагоду обговорити як питання, що були заплановані, так і будь-які інші. Щодо питань, які відносяться до компетенції IARU, було досягнуто повного порозуміння. Головним завданням IARU та ЛРУ є популяризація та розвиток аматорського радіо.

Серед багатьох питань, що не ввійшли до протоколу, були і ті, що пов'язані з роботою радіостанцій з нелегальними префіксами, зокрема D0-D1. 

Загалом відпрацьована спільна позиція, алгоритм співпраці та подальші дії. 

Основні першочергові питання, що були винесені на обговорення, потребували прийняття рішення та увійшли до протоколу, це нарікання радіоаматорів України, що не є членами ЛРУ, на роботу національного QSL бюро та, начебто, небажання ЛРУ співпрацювати з організаціями, що мають можливість та хочуть розвивати аматорське радіо в Україні.

Відбувся двосторонній обмін інформацією. 

Робота національного QSL бюро ЛРУ та дотримання рекомендацій Резолюції IARU.

До IARU на рівні керівництва регіонів, керівництва штаб-квартири, до національних радіоаматорських організацій світу на протязі останніх років неодноразово надходила інформація щодо дискримінації в отриманні радіоаматорської пошти з боку ЛРУ та блокування будь-яких спроб отримувати пошту для радіоаматорів, що не є членами організації, в тому числі цілеспрямованому різкому підвищенні грошової компенсації, що унеможливлює користування національним бюро для звичайних аматорів.                                                                                                                               

Така не підтверджена фактами інформація неодноразово розповсюджувалась керівництвом та клубами ВРЛ (навіть із пропозицією надсилати пошту саме на адресу ВРЛ) та потребувала реагування радіоаматорської світової спільноти.

Крім того, з боку ВРЛ надавалась інформація щодо незаконності дій ЛРУ, оскільки ще не закінчені судові процеси між ЛРУ та, начебто, ВРЛ, яка, в свою чергу, є правонаступницею ЛРУ. 

Після надання коментарів та копій судових документів та рішень питання одразу було зняте з обговорення. Оскільки позови приватних осіб, що колись були членами ЛРУ, до самої організації з приводу умовних порушень процедури при проведенні внутрішніх конференцій та інших організаційних заходів не є такими, що підлягають вирішенню на рівні IARU, а попередньо надана ВРЛ інформація виявилася неправдивою, в подальшому такі питання до обговорення на рівні керівництва IARU прийматися не будуть.

Отримавши коментарі з приводу роботи національного бюро ЛРУ та підтвердження того, що будь-який радіоаматор за його особистим бажанням може користуватися послугами бюро, з боку керівництва IARU надійшла пропозиція виключити будь-які цінові розбіжності для аматорів для унеможливлення виникнення питань щодо ознак дискримінації, а саме: сума грошової компенсації за користування послугами бюро для радіоаматорів, що не є членами ЛРУ, повинна дорівнюватися річному членському внеску (у нашому випадку - 120 грн. на рік - коментар). 

Таке рішення відноситься до компетенції Ради ЛРУ. Зважаючи на обставини та важливість вирішення проблемних питань, представники ЛРУ взяли на себе відповідальність з приводу прийняття позитивного рішення: радіоаматор, що не є членом ЛРУ, може користуватися можливістю отримувати вхідну кореспонденцію, якщо він особисто виявить таке бажання та внесе на рахунок ЛРУ кошти у розмірі, що дорівнюють розміру річного членського внеску.

IARU зі свого боку додатково поінформує всі національні радіоаматорські організації (членів IARU) щодо необхідності користуватися для відправки кореспонденції виключно офіційною поштовою адресою ЛРУ (UARL). 

Питання співпраці ЛРУ з іншими об'єднаннями радіоаматорів в Україні.

У зв'язку з тим, що постійні письмові нарікання ВРЛ з приводу блокування з боку ЛРУ будь-яких ініціатив та програм, спрямованих на розвиток радіоаматорства в Україні, керівництво IARU одним із питань запропонувало обговорити та задокументувати позицію ЛРУ.

Оскільки ЛРУ є громадською організацією і одночасно Федерацією радіоспорту України, ми відкриті до будь-якого діалогу. Представники ЛРУ другим пунктом протоколу підписали необхідність публічного інформування ВРЛ про готовність до обговорення програми розвитку аматорського радіо в Україні в інтересах всіх радіоаматорів за наявності у ВРЛ такої програми, можливостей та шляхів її реалізації. 

Аргументом слугувала інформація Президента IARU про обговорення співпраці IARU та EURAO.

Початок перемовин про можливу співпрацю пройшов під час проведення заходів у Фрідерсхафені (Німеччина), а потім було підготовлено візит Президента IARU до штаб-квартири EURAO в Мадриді.

Такі перемовини тимчасово припинені за відсутності у EURAO чіткої програми розвитку аматорського радіо в Європі.  

Зважаючи на викладене, ЛРУ підтверджує свою готовність до обговорення з ВРЛ їх планів розвитку радіоаматорства в Україні для відпрацювання спільної програми на рівні керівництва організацій та очікує на відповідь щодо проведення такої офіційної зустрічі на протязі двох тижнів з моменту публікації цього повідомлення.

Обов’язковими є наявність підтверджуючих документів щодо інформації, яка розповсюджувалась з боку ВРЛ та стосується діяльності ЛРУ, її керівництва, а також самої ВРЛ.

Офіційні контакти вказані на головній сторінці сайту ЛРУ.

 http://uarl.org.ua/index.php/novini/367-ofitsijna-zustrich-iaru-uarl-u-varshavi