Надежды радиолюбителей могут оправдаться

Будни ЛРУ
Сьогодні відбулось чергове засідання з підготовки до Всесвітньої Крнференції з Радіозв'язку - 2019 (World Radiocommunication Conference 2019).
Учасники - Адіністрація звя'зку, спецкористувачі, НКРЗІ, Нацрада з питань телебачення та радіомовлення, УДЦР, т.і.
Радіоаматорів України представляла ГО Ліга радіоаматорів України в особі президента.
Основне питання, що стосується радіоаматорів та виноситься на BKP-2019, - розширення діапазону 50 МГц в рамках рекомендацій ITU.
Враховуючи плани розвитку та впровадження технологій DVB-T / DVB-T2 частково починаються відключення передавачів, що транслюють канали у метровому діапазоні.
Впровадження цифрового ТБ та відключення каналів аналогового ТБ є зобовязанн'ям України. Терміни впровадження неодноразово переносились з технічно-організаційних питань, але станом на сьогодні контролюються Кабміном та Адміністрацією президента. Відключення передавачів надасть можливість на законодавчому рівні розширити діапазон для радіоаматорів, скасувати процедуру погодження з УДЦР розташування радіоаматорських передавачів та їх впливу на прийом першого телевізійного каналу, а також переглянути рівень потужності випромінювання в бік збільшення.,
Насправді, неофіційно, майже всі радіоаматори, хто бажає, як з дозволом, так і без нього, використовують можливість проводити зв'язки в діапазоні 50 МГц, часто порушуючи ліцензійні умови в частині використання дозволеної смуги частот а також по потужності випромінювання.
База порушників в УДЦР постійно збільшується. Прохання дотримуватись ліцензійних умов.
Прикрим випадком перед початком засідання став пікет приблизно з 20-25 осіб, що представлялися як ВРЛ, а насправді були прцівниками компанії Rig-Expert та її дилерами.
Вимоги до учасників засідання: ультимативне негайне приведення та затвердження радіоаматорських смуг частот до діючих в деяких країнах Європи та затвердження нових частотних присвоєнь в діапазоні 50...54 МГц та 1,2 ГГц .
Особисто у мене складалось враження, що мітингарі взагалі не знайомі з законодавчою базою та процедурою погоджень частотних присвоєнь та внесення змін до плану радіочастот. Насправді, всі учасники засідання заінтересовані в якнайшвидшому відпрацюванні процедур, проведенні необхідних заходів та приведення радіочастотного ресурсу до рекомендацій ITU. Жодного заперечення з боку представників офіційних органів не було.
Вважаю за необхідне нагадати ініціаторам пікету і особисто Денису Нечитайлову, що перш ніж брати на себе відповідальність за багатотисячну радіоаматорську спільноту України, треба ознайомитись із законодавчою базою і процедурою прийняття та затвердження рішень. І найголовніше: радіоаматорство - це не комерційний проект, тому уважно дивитися на ті дозволи, що були видані. Державні органи мають право не тільки видавати дозволи, але потім і контролювати їх дотримання.
Окремо зауважу, що необхідна робота з приводу вивільнення діапазонів радіочастот та приведення їх до рекомендованих ITU ведеться, але, оскільки в Україні проводиться ООС, вивільнення частотного ресурсу для радіоаматорів та переведення їх до частот загального користування у випадку, коли ці частоти використовуються засобами, що підпорядковані Генштабу, не є короткостроковою процедурою.
 
Кириленко А.П., UT3UY
Президент ЛРУ