Тренинги МАН на базе КПИ

Работа с молодежью

12 червня на базі радіотехнічного факультету НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» успішно пройшов навчальний тренінг «Мікрокомп’ютер Raspberry Pi – інструмент дослідника».

До участі у заході, що відбувся у рамках Всеукраїнського науково-освітнього проекту «Впровадження інноваційних освітніх технологій в системі МАН України», були запрошені викладачі шкіл, завідувачі відділів технічних наук та інформаційних технологій, методисти і керівники гуртків та творчих об’єднань дослідницько-експериментального напряму позашкільних закладів і закладів загальної середньої освіти.

 

Усього на лекційних і лабораторних заняттях з опанування роботи із фото- і відеозображеннями та початкових налаштувань Raspberry Pi були присутні 12 учителів шкіл і викладачів Малої академії наук з п’яти областей України і столиці. Усі учасники тренінгу високо оцінили нові знання і навички, отримані під час занять, у розрізі їх упровадження в навчальний процес.

З кандидатом технічних наук, доцентом кафедри радіотехнічних пристроїв та систем радіотехнічного факультету НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» Сергієм Могильним, який проводив навчальний тренінг, змога вільно поспілкуватися з’явилася у перерві після лабораторного заняття «Використання виводів GPIO для отримання інформації з сенсорів та формування сигналів керування. Поняття про широтно-імпульсну модуляцію (ШІМ) та її використання для керування двигунами і RGB-діодами».

Усім учасникам тренінгу Сергій Борисович подарував свій навчально-методичний посібник «Методи та інструменти ділової розвідки в Internet». Це тема, яка разом з інформаційними війнами має особливу популярність в інтернет-середовищі. Науковець розповів про своє бачення розвитку дітей і молоді через залучення до занять робототехнікою, інженерними і технічними науками.

Поділилася враженнями і вчитель математики Одеської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів № 82 Світлана Демченко, яка, за її доброзичливим одеським жартом, привезла із сонячних берегів Причорномор’я до столиці дощик, а назад везе купу нових знань, знайомств і київських вражень:

– Інтернетом речей ми з хлопцями займалися давно, робили «Розумний флораріум». Усі дані ми передавали на сайт і там їх опрацьовували. Тому навчання з відеокамерою, яка передає зображення на комп’ютер і навпаки, – це для нас надзвичайно важливо, бо ми готуємо другий проект – запуск у повітря метеорологічного зонду.

Сергій Петренко працює вчителем інформатики і фізики в Житомирській гуманітарній гімназії № 1 і на тренінгу був єдиним чоловіком у жіночому навчальному колективі.

– Цікавий курс щодо мікрокомп’ютерів, які мають великі можливості і перспективи в майбутньому, а вчителям доцільні як для розвитку обдарованої дитини, так і для застосування в навчальному процесі. Також розширюються можливості і для саморозвитку, – зазначив молодий учитель.

Восени, після завершення канікул і літніх наукових шкіл МАН, схожі тренінги і семінари на базі Київської політехніки і навчальних майданчиків Малої академії наук будуть продовжені. Уважно стежимо за анонсами й оголошеннями на сайті НЦ «МАНУ» і його територіальних відділень!

Сергій Кутняков