Учні МАН повернулися з виставки «MILSET ESE – 2018»

Работа с молодежью

З 16 по 22 липня на балтійському узбережжі Польщі, а саме у місті Гдиня, відбулася виставка «MILSET Expo-Sciences Europe – 2018» (ESE). Участь у ній взяла і команда МАНівців. Наукову репутацію України відстоювали 7 школярів.

MILSET – це міжнародний рух за науково-технологічне дозвілля, який є неурядовою, некомерційною і політично незалежною організацією молоді, спрямованою на розвиток наукової культури шляхом організації науково-технічних програм, у тому числі виставок, конгресів та інших заходів високої якості. Мала академія наук України є асоційованим членом MILSET в Україні. Це рішення було прийнято на засіданні Генеральної асамблеї MILSET під час виставки молодіжних наукових проектів «ESI-2017», яка проходила у Бразилії.

 

ESE як міжкультурний захід дає змогу юним науковцям ділитися досвідом і обмінюватися цінностями, традиціями з представниками інших країн. Про важливість своєї участі у цій виставці розповів Артем Агванян з Маріуполя:

– На «Expo-Sciences Europe» я зрозумів, що вік, у якому починаєш науковий шлях, не має жодного значення. На виставці були присутні люди від 7 до 25 років. Тобто якщо у тебе є ідея і прагнення її реалізувати, зовсім неважливо, якого ти віку. Головне – готовність іти за своїм прагненням. Коли присутній на таких міжнародних подіях, розширюєш свої горизонти, виходиш за рамки стандартного бачення.

На «MILSET ESE – 2018» хлопець поїхав зі своїм винаходом – інтерактивною системою моніторингу якості повітря на базі мікроконтролера NodeMCU. Пристрій дає змогу стежити за якістю повітря, його можна легко встановити у себе вдома, а вартість приємно дивує. За словами Артема, ціна найдешевших аналогів приладу становить 100 $. Установка, яку можна сміливо назвати вітчизняною, коштує значно менше – 10 $. За цю ідею на виставці у Польщі Артем отримав запрошення на Міжнародну екологічну олімпіаду «INESPO-2018», яка відбудеться восени у Стамбулі.

Таке саме запрошення заслужили Даниїл Федоров з Кривого Рогу, з ідеєю збільшити комфорт життя за допомогою інтелектуальних машин, і Софія Петришин зі Львова, яка презентувала «Kitten Claws» – прилад для передачі цифрової інформації людям з вадами зору.

Вєста Барілко з Черкас представила міжнародній спільноті свою роботу «Багатофункціональна система керування робототехнічною системою на базі Arduino за допомогою Android». Володимир Петрина у Гдиню приїхав із Кривого Рогу і розповідав колегам з усієї Європи про алгоритми штучного інтелекту для платформи розробки роботів «OCTOPUS». Роман Кравченко з міста Ромни створив програму «RMS DETEKTOR» для виявлення хакерського засобу віддаленого управління і цю ідею привіз на «MILSET ESE – 2018». Чернівчанка Анна Волкова переймається відновленням ґрунтів, забруднених важкими металами, тож свій варіант розв’язання цієї проблеми гідно представила у Польщі.

Кожен з учасників української команди на «MILSET Expo-Sciences Europe – 2018» заслужив можливість відстоювати честь України на цьому міжнародному заході завдяки щоденній, але натхненній роботі науковця.

Метою MILSET є пропаганда наукових проектів, створених дітьми та молоддю, в усьому світі через виставки в багатокультурному середовищі. Це допомагає надихатися ідеями один одного, обмінюватися знаннями, заводити нові контакти і знайомства, але найважливіше – отримувати результат своїх зусиль і посилювати мотивацію на нові дослідження.

Людмила Копко
Источник