«Нащадки вільних» на Миколаївщині та Херсонщині

Работа с молодежью

Чи може наука сприяти вихованню патріотів нашої країни? Здавалося б, це питання не зовсім логічне… Але ж справжній патріот України має бути не тільки палко закоханим у рідну країну, володіти навичками її захисту та допомагати людям, – він має бути розумною людиною, мати критичне мислення і вміти приймати рішення, спираючись на власні знання. Саме на розвиток цих вмінь та навичок розраховані навчальні практикуми Міжнародного вишколу імені К. І. Острозького «Нащадки вільних». Їх спрямування – вивчення сучасних виховних систем у сфері національно-патріотичного виховання, узагальнення і поширення найкращого досвіду в цій сфері, а також збільшення чисельності молоді, готової до виконання обов’язку із захисту незалежності та територіальної цілісності України.

Проте крім військово-патріотичної складової «Нащадки вільних» дбають і про наукові досягнення молоді. Тож до участі у заходах долучається і Національний центр «Мала академія наук України», співробітники якого на МАНівському майданчику «Науковий чарівник» діляться цікавими дослідами і пропонують учасникам вишколу власноруч здійснити наукові експерименти з математики, фізики, хімії та пояснити їхню суть.

Цього року військово-патріотичний вишкіл проводився за підтримки Міністерства молоді та спорту України і місцевих адміністрацій у двох локаціях: з 18 по 23 червня в Очакові на Миколаївщині (всеукраїнський відбір, де діти боролися за місце у фіналі), а з 13 по 19 серпня – на Херсонщині у Скадовську (фінальне змагання, у якому до українських фіналістів приєдналися дві команди з Молдови і гурт скаутів з Литви).

Стати учасником змагань було непросто. Окрім заявки організатори вимагали представити проект «Герой моєї землі», у якому необхідно було розкрити образ героя-земляка минулого і сучасності.

І от майже 200 учасників – а це 24 команди – зустрілися на всеукраїнському відборі, і тільки 6 з них, що перемогли, отримали можливість випробувати себе на міжнародному етапі.

Упродовж шести днів молодь ознайомлювалася з базовими поняттями тактичної оборони, опановувала основні психологічні прийоми поведінки у критичних ситуаціях. Учасники засвоїли знання із цивільної та військової тактичної медицини, а також правила використання зброї. Окрім цього, хлопцям і дівчатам розповідали про основи права, пропонували наукові практикуми, спрямовані на розвиток кмітливості та винахідливості.

Якщо в Очакові на всеукраїнському етапі змагань діти проводили експерименти з фізики, хімії та математики, шукаючи пояснення, наприклад, за рахунок чого можна надути повітряну кульку без допомоги рук або малювати на молоці чи створити фараонову змію, то під час фіналу в Скадовську знайомилися з принципом роботи фонтану Герона, за допомогою генератора «Тесла» гравірували на яблуках назви своїх команд і тестували можливості зробленої власноруч неньютонівської рідини.

Серед країн-учасників на науковій локації від МАН перемогла команда скаутів з Литви, а в загальних змаганнях вишколу першість виборола команда «Бузький Спас».

За словами організаторів, вони вже готуються до наступних змагань. Отож тривають перемовини з міжнародними партнерами, щоб збільшити кількість локацій і провести змагання наступного року в Литві, Молдові, Польщі та Грузії. Зокрема, наситити програму телемостами, міжнародними включеннями та флешмобами. Родзинкою майбутніх заходів має стати навіть дискотека з національними мотивами.

А поки організатори готують цікаві локації, дітям слід вправлятися фізично й інтелектуально для майбутніх перемог!

Олексій Смірнов, Крістіна Керницька