Давайте сообща добиваться прав на установку радиолюбительских антенн

Клубная жизнь

Группа радиолюбителей Мариуполя обратилась в отдел электронных петиций с просьбой решить вопрос с установкой антенн на крышах многоэтажек. Для рассмотрения петиции ее должны подписать не менее 250 человек в течение трех месяцев. Сегодня акция стартует. Не проходите мимо. Регистрируйтесь на сайте и ставьте свои подписи в поддержку инициативы клуба! Опыт Мариуполя может оказаться полезным для других регионов Украины.  Заодно возникли разногласия с формулировками и вообще надобностью такой петиции. Возможно, есть другие варианты решения вопроса. Прошу выслать в адрес Радона свои мнения, пожелания, опыт решения подобных вопросов.

Радіоаматорський рух Маріуполя нараховує у свої лавах понад 300 мешканців міста. Радіоаматорство – багатогранне технічне захоплення радіозв’язком, яким займаються виключно з особистої зацікавленості без здобуття матеріального зиску. Діяльність радіоаматорів при роботі в ефірі та проведенні радіозв'язків регламентується національним законодавством (Закон України „Про радіочастотний ресурс України”, Регламент аматорського радіозв’язку України). Основою такого законодавства є міжнародний Регламент аматорського радіозв'язку (Radio Regulations), що видається Міжнародним союзом електрозв'язку (ITU).

" Україна входить в міжнародну організацію захисту прав радіоаматорів IARU, яка об'єднує радіоаматорів майже всіх країн світу.Радіоаматори займаються експериментами при проведенні зв'язків в ефірі, з метою підвищення своїх знань і досвіду, який, у разі необхідності, стає у нагоді по забезпеченню безперебійного зв'язку при захисті Вітчизни. Сьогодні декілька сотень радіоаматорів захищають Україну. Багато з них повернулися додому інвалідами або загинули за Батьківщину. Крім того, у випадках непередбачених природних катаклізмів радіоаматорський радіозв'язок стає чи не єдиним засобом зв'язку, забезпечуючи надійний канал зв'язку з обласними та всеукраїнськими службами з надзвичайних ситуацій. Для проведення зв'язків в ефірі певна кількість радіоаматорів будує свої радіостанції та антени самостійно. У більшості випадків, антени необхідно встановлювати на дахах багатоповерхових будинків. Але при розв'язанні цього питання виникає багато проблем. Особливо в останні роки. ОСББ та інші житлові організації у своїх статутах прописують неможливість виходу мешканців будинків та інших осіб на дах. Звичайно, це можна зрозуміти, але для радіоаматорів таке рішення створює перешкоди для заняття технічною творчістю та унеможливлює використання аматорської радіостанції. Що, у свою чергу, не сприяє надійному функціонуванню аматорської аварійної служби та залученню до лав радіоаматорів молоді, яка, у разі надзвичайних обставин, може бути мобілізована у якості фахівців з радіозв'язку.
На підставі вищевикладеного, радіоаматори Маріуполя звертаються до керівництва міста з проханням розв'язувати питання щодо отримання радіоаматорами дозвільних документів на установку антен на дахах багатоповерхових будинків з урахуванням вимог Державних санітарних норм і правил захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 01.08.96 N 239, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 29.08.96 за N 488/1513 .
При цьому ми готові брати на себе зобов'язання щодо усунення своїм коштом можливих порушень цілісності покриття даху, якщо вони сталися з нашої провини в ході установки та експлуатації антенно-фідерних пристроїв.

Совет радиоклуба Маррад г.Мариуполя.

21.01.2020г.

https://e-dem.in.ua/mariupol/Petition/View/1521