Тайны грозовых разрядов открыты

Повышение квалификации

Людство розкрило таємницю блискавок

Отримано нові докази того, що блискавки на Землі виникають через космічне проміння. Серед багатьох теорій про причини і механізми виникнення блискавок -- припущення російського фізика Олександра Вікторовича Гуревича про те, що «спусковим гачком» блискавки можуть служити космічні промені. Цей механізм заснований на явищі електричних пробіях, відкритих А.В. Гуревичем у 1992 році.

Вимірювання, виконані в 1990-х роках за допомогою приладів, встановлених на літаках і кулях-зондах, показали, що величина електричного поля, що виникає в грозовій хмарі, є значно нижчою критичного рівня, необхідного для виникнення звичайного пробою. Але якщо в атмосфері присутні швидкі електрони з високою енергією, вони можуть стикатися з іншими частинками і породжувати лавиноподібний потік електронів, що «тікають», які служить «каналом» для пробою навіть при досить низькій напруженості електричного поля.

Первісним джерелом швидких електронів можуть бути космічні промені. Проте, до недавнього часу не було достатньо вагомих підтверджень цієї теорії. А.В. Гуревич і його колега Анатолій Миколайович Караштін проаналізували дані про радіосигнали, що формуються в грозових хмарах і супроводжують процес виникнення блискавок.

Радіоінтерферометри дозволили виміряти параметри сотень імпульсів, що передували спалахів 3800 блискавок, -- і ці параметри відповідають передбаченям А.В. Гуревичем.

За одним винятком: над територією Росії та Казахстану, де проводилися вимірювання, не спостерігається такої інтенсивності космічних променів, які б викликати зареєстровану кількість блискавок.

А.В. Гуревич і А.Н. Караштін пояснюють це неспівпадінням внеском, який вносять у процес формування блискавок гідрометеори -- краплі дощу і граду, що вступають у взаємодію з вільними електронами. У результаті такої взаємодії формуються мікророзряди, що додають енергії в систему. Як повідомляє Попмех, цього виявляється достатньо, щоб «запустити» блискавку.

http://expres.ua/news/2013/05/12/86872-lyudstvo-rozkrylo-tayemnycyu-blyskavok