Під час купівлі телефонів обов’язково перевіряйте наявність кодів IMEI

Повышение квалификации

ІМЕІ (International Mobile Equipment Identifier) – це міжнародний ідентифікатор мобільного обладнання.

Узагальнену базу даних кодів ІМЕІ терміналів мереж стільникового зв’язку (далі – БД ІМЕІ), які ввезено для подальшого використання на території України, веде Державне підприємство „Українській державний центр радіочастот” (далі УДЦР).

Наявність позначки ua_ucrf під кришкою мобільного телефону свідчить про те, що телефони цієї моделі адаптовані (підготовлені) виробником для поставки в Україну, але не є підтвердженням того, що код ІМЕІ телефону внесений до БД ІМЕІ.

Рекомендуємо! Під час купівлі телефонів обов’язково перевіряйте наявність кодів IMEI в БД ІМЕІ за допомогою веб-сайту УДЦР у розділі “Перевірка коду ІМЕІ” або шляхом відправлення СМС повідомлення (в тексті повідомлення вказавши код IMEI телефону який ви маєте намір перевірити) на короткий номер „307” з будь-якого мобільного оператора України. Відсутність коду в БД ІМЕІ свідчить про сумнівне джерело походження телефону в Україні та в подальшому про відмову операторів мобільного зв’язку в обслуговуванні цього телефону в мережах операторів мобільного зв’язку України.

З порядком внесення кодів IMEI до БД ІМЕІ, які було ввезено особисто, або отримано в міжнародних поштових відправленнях з-за кордону в Україну, та встановленою формою заяви про внесення до БД ІМЕІ кодів IMEI можна ознайомитись, якщо перейти до розділу “Зразок заяви”.

У розділі “Питання та Відповіді” Ви можете ознайомитись з питаннями, що найчастіше зустрічаються у громадян при реєстрації кодів ІМЕІ.

Ознайомитись з “Переліком  радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, для ввезення яких, в тому числі переміщення у міжнародних поштових відправленнях, міжнародних експрес-відправленнях, не потрібні дозволи” (затверджений рішенням НКРЗ від 04.02.2010 р. № 51) можна, якщо натиснути тут.

Відповідно п.3 ст.25 Закону України “Про радіочастотний ресурс України” Реєстр радіоелектронних засобів, випромінювальних пристроїв, що можуть застосовуватися на території України в смугах радіочастот загального користування, веде Національна комісія,  що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації і не рідше ніж два рази на рік публікує цей перелік в офіційному бюлетені НКРЗІ.

З зазначеним Реєстром у електронному вигляді можна ознайомитися тут.

Пошук сертифікату відповідності можна здійснити тут.

http://www.ucrf.gov.ua/uk/imei_base/