Инцидент со стрельбой в конфликте: УДЦР - батальон "Донбасс"

Юридические аспекты

alt

28 грудня в УДЦР завершено службове розслідування інциденту, який стався 18 грудня на блокпосту в селищі Нововасилівка, Запорізької області між працівниками державного підприємства та бійцями добровольчого батальйону «Донбас».

В ході розслідування, спеціальній комісії, створеній відповідно до наказу генерального директора УДЦР  вдалося з’ясувати наступне:

18 грудня працівники Центральної філії УДЦР на службовому автомобілі «Рено Кенго» поверталися із зони АТО на Донеччині, де виконували важливе державне завдання по забезпеченню інформаційної безпеки України.

На Донеччині вони пройшли декілька перевірок на різних блокпостах. На блокпосту в селищі Нововасилівка, що неподалік від Бердянська, несподівано виникла конфліктна ситуація. Екіпаж службового автомобілю УДЦР зупинився на вимогу бійця з автоматом в руках з добровольчого батальйону «Донбас», підпорядкованого Нацгвардії.

Водій службового автомобіля «Рено Кенго» Олег Дорогих, якого нацгвардієць звинувачує у нападі, розповідає:

«На вимогу бійця ми показали наказ про відрядження, посвідчення про відрядження з усіма необхідними відмітками, паспорти громадян України та посвідчення працівників УДЦР.  Формальною причиною інциденту стала луганська реєстрація одного з членів нашого екіпажу та відсутність картки переселенця, яку додатково  вимагав  нацгвардієць, хоча до цього протягом 16-18 грудня при виконанні завдань з радіочастотного моніторингу наш екіпаж на цьому ж автомобілі шість разів без будь-яких зауважень проходив перевірку на цьому блокпосту.

Аргументи про те, що з 2014 року наш колега живе в Бердянську і в даний час працює в Українському державному центрі радіочастот, а в зоні АТО разом з колегами виконував важливе службове завдання до уваги не сприймалися. Більше того, нас, співробітників держпідприємства, нацгвардієць безпідставно звинуватив у сепаратизмі.

Після цього нам було оголошено про необхідність ретельної перевірки автомобіля. Ми спочатку показали салон, потім відкрили багажне відділення і показали апаратуру для технічного радіоконтролю радіоелектронних засобів загального користування. Цього бійцю виявилося замало і він почав вимагати, щоб ми ці  прилади демонтували.

Коли я намагався пояснити, що обладнання для радіомоніторингу на спеціалізовані мобільні комплекси, такі як наш, встановлюються на підприємстві-виробнику і для їх демонтажу потрібні спеціальні інструменти, боєць наставив на мене автомат і дослав патрон в патронник. Через якусь мить стався неконтрольований постріл, внаслідок чого боєць отримав вогнепальне поранення в ногу.

Щоб уникнути покарання за необережне поводження зі зброєю, що призвело до вогнепального поранення, боєць зателефонував до відділу національної поліції і заявив, що це я на нього напав і схопив його за автомат, внаслідок чого стався постріл. На підставі цієї заяви відомості про подію було внесено до Єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події».

Втім, випадковий свідок, який в цей час також знаходився на блокпосту в селищі Нововасилівка і покази якого зафіксували під час особистої зустрічі члени спеціальної комісії, свідчить про те, що працівник держпідприємства у момент пострілу знаходився біля автомобіля на відстані декількох кроків від бійця з автоматом і фізично не міг дотягнутися до його зброї, щоб змінити траєкторію польоту кулі або якимось чином завадити йому.

Інформацію про неконтрольований постріл під час спроби огляду автомобіля і вогнепальне поранення в ногу  підтвердив і прес-секретар Бердянського управління поліції Ігор Горецький, коментар якого оприлюднило місцеве інтернет-видання «Про Бердянськ» - http://pro.berdyansk.biz/content.php?id=33621

В коментарі прес-службі УДЦР генеральний директор державного підприємства Володимир Корсун заявив, що враховуючи причини і обставини інциденту на блокпосту поблизу Бердянська між працівником УДЦР і бійцем добровольчого батальйону «Донбас», які встановлені в ході службового розслідування, керівництво Українського державного центру радіочастот звертається до керівництва Національної поліції України з вимогою щодо проведення об’єктивного і неупередженого розслідування цього інциденту.

«Переконаний, що причини неконтрольованого пострілу на блокпосту в Нововасилівці з’ясуються у ході об’єктивного розслідування, але вже зараз мушу сказати, що ці події вкотре підкреслюють відсутність чіткої взаємодії між різними державними структурами, які саме зараз - під час російської агресії - повинні діяти злагоджено, а не наставляти зброю на своїх неозброєних колег, котрі також сумлінно і патріотично виконують завдання держави з не меншим ризиком для власного життя і здоров’я», - наголосив генеральний директор УДЦР Володимир Корсун.

 

Прес-служба Українського державного центру радіочастот