18 тисяч заявок на видачу дозвільних документів для розгортання мережі 3G отримав УДЦР від операторів мобільного зв’язку

Юридические аспекты

Про це в коментарі прес-службі УДЦР повідомив директор з питань радіочастотних присвоєнь держпідприємства Євген Мирзаков.

Він, зокрема, відзначив, що розгортання мережі цифрового стільникового радіозв’язку IMT-2000/UMTS (3G) в Україні відбувається швидкими темпами. Станом на 23 листопада, до УДЦР від операторів мобільного зв’язку вже надійшло 18159 заяв про видачу висновків щодо електромагнітної сумісності (ЕМС) радіоелектронних засобів (РЕЗ) та дозволів на експлуатацію РЕЗ цифрового стільникового радіозв’язку IMT-2000 (UMTS).

За результатами відповідних розрахунків УДЦР вже видав операторам 16 313 висновків щодо ЕМС РЕЗ та 15 598 дозволів на експлуатацію РЕЗ мережі 3G.

Як відзначив директор з питань радіочастотних присвоєнь, новим стандартом зв’язку вже забезпечено всі найбільші обласні центри, зокрема, Київ, Харків, Дніпро, Одеса, Львів, Запоріжжя, де проживають майже 8 мільйонів громадян країни. За дозволами УДЦР в цих регіонах експлуатуються понад 6 300 базових станцій цифрового стільникового радіозв’язку IMT-2000 (UMTS).

За словами Євгена Мирзакова, «проблемними» обласними центрами поки що залишаються Житомир та Черкаси, де продовжуються заходи з конверсії  радіочастотного ресурсу у діапазоні 2,1 ГГц.

Для довідки: за умовами тендеру, який відбувся у лютому 2015 року, оператори мобільного зв’язку зобов'язалися протягом 18 місяців після проведення конкурсу, за умови завершення заходів з конверсії, запустити мережу цифрового стільникового радіозв’язку IMT-2000 (3G) на території всіх обласних центрів України, а протягом 6 років — на території всіх районних центрів і всіх населених пунктів з населенням понад 10 тисяч осіб.

Прес-служба Українського державного центру радіочастот