Закон суров...

Юридические аспекты

07 червня 2010 року Цюрупинський районний суд

Херсонської області

В складі: головуючого судді Заславець Н.В.

при секретарі Дорошенко Є.Ю.

за участю прокурора Петрова В.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Цюрупинську кримінальну справу по обвинуваченню

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця і жителя АДРЕСА_1 проживаючого АДРЕСА_2 громадянина України, з повною середньою освітою, одруженого, має на утриманні малолітню дочку ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_5, займається особистим підсобним господарством, раніше не судимого,

- у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст 361 КК України,-

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 при наявності відповідного дозволу на право експлуатації аматорської радіостанції з 2003 року , термін дії якого продовжено згідно дозволу за №65-0613 від 09.04.2009 року на право експлуатації аматорської радіостанції третьої категорії індивідуального користування з позивним сигналом «ІЖ5СТЖ» в діапазоні частот 1.810 - 2.000, 3.500 - 7.000 кГц та інших частот, вказаних у вищезазначеному дозволі, переслідуючи мету незаконної передачі сигналів радіозв'язку в особистих цілях, в січні 2009 року виготовив та встановив за місцем свого проживання АДРЕСА_2 саморобний радіоелектронний пристрій «Волна - З».

При цьому, в період з січня 2009 року по лютий 2010 року ОСОБА_1, достовірно знаючи що відповідно до вимог п.п. 8.2.1, 8.3.3, 8.3.4 та 8.2.4 Регламенту аматорського радіозв'язку України, затвердженого наказом державного комітету зв'язку України від 22.08.97 року № 124, забороняється робота аматорської радіостанції з не присвоєним позивним сигналом та в недозволеному діапазоні частот від 2850 до 3155 кГц, закріпленого за повітряною рухомою службою згідно Національної таблиці розподілу радіочастот, затвердженої постановою КМУ від 15.12.05 року № 1208, перебуваючи за місцем свого проживання за допомогою власної аматорської радіостанції «Волна - 3», здійснював передачу радіосигналів на частоті від 2850 до 3155 кГц і з використанням незареєстрованого позивного «Баритон», тим самим здійснював несанкціоноване втручання в мережу електрозв'язку повітряної рухомої служби, блокуючи інформацію для законних користувачів мережі.

23 лютого 2010 року співробітниками Новокаховського МРВ Управління СБ України в Херсонській області за місцем проживання у ОСОБА_1 під час чергового несанкціонованого втручання ним в роботу мережі електрозв'язку повітряної рухомої служби шляхом передачі радіосигналів з аматорської радіостанції, виявлено та вилучено саморобний радіоелектронний пристрій, виконаний на базі шасі радіоприймача «Волна - З», який згідно висновку інженера електрозв'язку Каховського ЦТП № 8 ВАТ «Укртелеком» Градовського А.І. від 25.02.2010 року є саморобним трансивером з потужністю передавача 50 Вт з однополосною модуляцією в частотному діапазоні, який визначається задаючим генератором та має здатність здійснювати передачу сигналів з однополосною модуляцією потужністю 50 Вт, в діапазоні частот 2900-3000 кГц і така робота по передачі сигналу різними радіозасобами на одній і тій самій частоті призводить до створення радіозавад одними засобами телекомунікації іншим.

Такі умисні дії ОСОБА_1 призвели до блокування інформації в мережі електрозв'язку, що використовується повітряною рухомою службою в діапазоні частот 2850 - 3155 кГц під час здійснення ним незаконної передачі сигналів з його саморобної радіостанції.

Вину по пред*явленому обвинуваченню підсудний ОСОБА_1 визнав повністю і суду показав, що з 2003 року мав дозвіл на зайняття аматорським радіозв*язком, термін дії якого ним було продовжено у квітні 2009 року. При цьому він використовував саморобний трансивер, який був зареєстрований належним чином. Окрім того, у січні 2009 року він виготовив інший саморобний радіопередавач «Волна-3», потужністю 50 Вт., яким з часу виготовлення став користуватися, виходячи періодично в ефір в період з січня 2009 року по лютий 2010 року в радіочастотах, що перевищували 2000 кГц і з використанням позивного «Баритон», який не був зареєстрований, хоча він мав дозвіл на роботу в ефірі в межах діапазону частот 1.810 - 2.000, 3.500 - 7.000кГц. на іншому зареєстрованому трансивері. Виходячи в ефір, він неодноразово звертався чи не заважає кому-небудь у роботі, хоча розуміє, що протягом руку він фактично незаконно втручався як виявилося при виявлені та вилучені у нього саморобного радіоприймача «Волна-3» у роботу повітряної рухомої служби, що приводило до блокування їх роботи. Тому у вчиненому щиро кається і в майбутньому ніколи не порушуватиме законів України.

Таким чином, оскільки підсудний визнав свою вину, і його показання повністю відповідають фактичним обставинам справи, які ніким не оспорюються, суд не досліджує інші докази по справі і кваліфікує дії підсудного ОСОБА_1 за ч.1 ст.361 КК України, як несанкціоноване втручання в роботу мережі електрозв*язку, що призвело до блокування інформації.

У якості обставин, що помякшують підсудному покарання, суд враховує його щире каяття і сприяння у встановлені об*єктивної істини по справі. Обставин, що обтяжують покарання, судом не встановлено.

При призначені виду і міри покарання, суд враховує сукупність обставини, що помякшують покарання, відсутність обставин, що обтяжують покарання, суспільно-небезпечний характер вчиненого злочину і його тяжкість, особу підсудного - його позитивну характеристику за місцем проживання, наявність на утриманні та вихованні малолітньої дочки і перше притягнення до кримінальної відповідальності, і приходить до висновку, що виправлення засудженого можливе і без реального відбування покарання у вигляді обмеження волі, від відбування якого його належить звільнити з випробуванням в порядку ст.ст. 75,76 КК України і зобовязати засудженого протягом іспитового строку повідомляти органи кримінально - виконавчої інспекції про зміну свого місця проживання та не виїжджати за межі України без дозволу органів кримінально - виконавчої інспекції. При цьому суд вважає за необхідне призначити додаткове покарання у вигляді заборони засудженому протягом певного строку займатися діяльністю.

При цьому суд, відповідно до санкції ч.1 ст. 361 ККК України вважає за необхідне позбавити засудженого права займатися діяльністю, пов*язаною з експлуатацією аматорської радіостанції та передачею сигналів радіозв*язку. Разом з тим, враховуючи, що санкцією статті передбачена спеціальна конфіскація технічних засобів, за допомогою яких було застосовано несанкціоноване втручання в мережу електрозв*язку, то суд при звільненні від відбування покарання застосовує спеціальну конфіскацію технічного засобу аматорської радіостанції.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 323, 324 КПК України, суд

з а с у д и в :

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.1

ст. 361 КК України та призначити йому міру покарання у вигляді обмеження волі строком на два роки з позбавленням права займатися діяльністю по експлуатації аматорської радіостанції строком на два роки та з конфіскацією технічного засобу ( аматорської радіостанції «Волна-3»), за допомогою якого було застосовано несанкціоноване втручання в мережу електрозв*язку.

На підставі ст.ст.75,76 КК України звільнити ОСОБА_1 від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком на два роки і покласти на засудженого обовязки протягом іспитового строку повідомляти органи кримінально-виконавчої інспекції про зміну свого місця проживання та не виїжджати за межі України без дозволу органів кримінально - виконавчої інспекції.

. Запобіжний захід - підписку про невиїзд засудженому залишити без змін до набрання вироком законної сили.

Речові докази у справі пакет з документами у додатку - залишити при справі, саморобний радіоелектронний пристрій «Волна-3» - саморобний трансивер з потужністю передавача 50 Вт, саморобний блок живлення та мікрофон електронний, 2 проводи мережі живлення, виготовлений заводським способом, навушники, які передані на відповідальне зберігання начальнику Новокаховського МРВ Управління СБУ в Херсонській області Тессіо О.Б.( а.с. 85), - знищити.

На вирок протягом пятнадцяти діб з моменту його проголошення може бути подано апеляцію до апеляційного суду Херсонської області через Цюрупинський районний суд.

Суддя: Н.В.Заславець
http://reyestr.court.gov.ua/Review/9845199