На Луганщині припинено факти несанкціонованого втручання в роботу авіаційних радіочастот, що належить Міжнародній повітряній службі

Новости

У Луганській області Службою безпеки України порушено та розслідується кримінальна справа стосовно місцевого мешканця, який за допомогою радіопристроїв кустарного виробництва блокував роботу авіаційних радіочастот, що належать Міжнародній повітряній службі.

У 2010-2012 роках до Національної комісії з питань регулювання зв’язку України надійшло декілька звернень від регуляторного органу Великобританії з питань зв’язку (Office of Communication), у яких йшлося про те, що з території України в нічний час здійснюються регулярні несанкціоновані втручання в роботу мережі електрозв’язку, яка використовується іноземними авіакомпаніями з метою забезпечення безпеки та регулярності польотів через північ Атлантичного океану. Через ці втручання частота стає непридатною до використання для авіаційного зв’язку.

У ході перевірок із використанням можливостей Луганської філії Українського державного центру радіочастот співробітники СБУ встановили місцезнаходження радіоелектронного пристрою, через який здійснювалося незаконне втручання, а також особу, якій він належав. Виявилося, що 58-річний мешканець Луганської області виготовив це обладнання кустарним способом для того, щоб спілкуватися з іншими радіоаматорами в ефірі. При цьому радіолюбитель усвідомлював, що створює перешкоди службам, які працюють на цих частотах.

Згідно з результатами дослідження, проведеного фахівцями ЛФ Українського державного центру радіочастот, вилучене устаткування є приймаючим та передаючим радіопристроями, які перебувають в робочому стані та налаштовані таким чином, що блокують інформацію в певному діапазоні частот на відстані до 10 тисяч кілометрів. Саме цей діапазон радіочастот належить Міжнародній повітряній службі.

Частоти, виділені для радіолюбителів, визначає Регламент аматорського радіозв’язку. Працювати на інших радіочастотах їм заборонено, оскільки це створює радіоперешкоди міжнародним службам зв’язку.

Слідчими УСБУ в Луганській області стосовно місцевого мешканця за фактом несанкціонованого втручання в роботу мереж електрозв’язку, яке призвело до блокування службової інформації порушено кримінальну справу за ч.1 ст.361 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від 600 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеження волі терміном від 2 до 5 років або позбавлення волі строком до 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади та займатися певною діяльністю терміном до 2 років та з конфіскацією технічних засобів, за допомогою яких було здійснено несанкціоноване втручання і які є власністю винного.

Прес-центр СБ України