Дискуссия по Уставу ЛРУ

Будни ЛРУ

Почитайте три мнения о реформах в ЛРУ:

Мнение Григория UT5PH

Продовжуючи тему обговорення змін до діючого статуту ЛРУ,

нижче я писав про те , що колективні члени ЛРУ не можуть бути регіональними відділеннями Ліги.
Також не відповідає законодавству нині прийнята практика коли роль регіонального відділення ЛРУ виконує окремо взятий радіоклуб чи інша радіоаматорська організація.
Якщо звернутись до законодавства то зареєстровані наприклад ТСОУ та ЛРУ, рівні в правах та обовязках перед державою . В обох організаціях є центральні апарати і низові структури .
В ТСОУ це обласні комітети , а в ЛРУ -обласні відділення . Функція таких структур подібні і полягають в організації виконання тих задач котрі випливають із задекларованих статутів цих організацій та рішень її центрльних органів.
Але чомусь ніхто не вважає за доцільне надати скажімо , якомусь обласному автомотоклубу статусу обласного комітету ТСОУ. А в ЛРУ це широка практика.
Отже обласне відділення ЛРУ має створюватись як централізована виконавча структура організації , і реєструватись та працювати за єдиним статутом ЛРУ .
Для цього НЕОБХІДНО РОЗРОБИТИ ТА ЗАТВЕРДИТИ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ОБЛАСНЕ ВІДДІЛЕННЯ ЛРУ як організуючий, представницький та виконавчий орган ЛРУ в областях . Керівний склад обласного відділення повинен обиратись із місцевих радіоаматорів та затверджуватись в Киеві. При цому, керівник обласного відділення не може займати керівні посади в колективному члені ЛРУ.
Такий обласний орган ЛРУ має бути підпорядкований та підзвітний Київському керівництву та місцевій радіоаматорській громадськості на звітних та звітно виборчих конференціях.
Отже, члени ЛРУ / по аналогії члени ТСОУ / мають стояти на обліку, та сплачують чл. внески в обласному / регіональному / відділенню ЛРУ та можуть приймати участь в любому / в декількох / клубах по інтересах незалежно від того чи є даний клуб колективним членом ЛРУ. Обласне відділення не вправі втручатись в діяльність того чи іншого радіоклубу чи іншої громадської структури навіть тоді, коли це громадське формування е колективним членом ЛРУ.
При тому зникне практика коли один з радіоклубів , що має на сьогодні статус обласного відділення ЛРУ підпорядковує своїм ін клубним інтересам радіоаматорство в регіонах , як-то в Миколаєві , Маріуполі , Львові на Волині та в інших місцях.
від чого маємо нездорові інциденти та конфліктні ситуації.
Усім потрібно памятати та діяти відповідно , що практично із створенням ЛРУ та згідно Статуту організації, вона по суті взяла на себе роль в організації та підтримання радіоаматорства в Україні.
З наступаючими Різдвяними святами.
Веселих Свят!
Григорій Андрійчук. UT5PH
 
Мнение Игоря Токарь US0LW:
Прочитал! Возникли мысли, предложения, рассуждения.
Написал я большое письмо, прочитал его решил и не публиковать. Никому это не надо!
"Солнце всходит на востоке"!
Можете менять устав, пытаться мирить клубы.
"А солнце всегда всходит на востоке"
Работает QSL-бюро, собираются взносы с работающих в эфире.
Реформаторы думают что они реформируют, Лига думает что она руководит, а регионы живут своей жизнью.
Пассивные существуют, активные реализуют свои планы.
"И солнце по прежнему всходит на востоке".
Можно принять измения в устав и спустить на места "руководящий и направляющий орган".
"Но солнце ВСЕГДА всходит на востоке. И НИЧЕГО ТАМ НЕ ТРОГАЙТЕ"!!!!
73! US0LW
 
 
Мнение Сергея UR8IN:
Тоже прочитал обе заметки - Григория UT5PH и Игоря US0LW. И тоже возникли мысли...
Нужны ли изменения в Уставе? Необходимо ли реформирование ЛРУ? Сказать непросто.
Каждая программа создается под чьи-то интересы. Лига изначально создавалась как щит между радиолюбителями
и госорганами. Нам нравится работать в эфире и это право кто-то должен защищать, по крайней мере, так нам хочется.
И как раз с этой задачей ЛРУ успешно справляется. Доклад Юрия Заскалеты на конференции 11 декабря вызвал самый большой интерес.
Остальные проблемы уже вызывают интерес меньших групп радиолюбителей. Самая активная часть ЛРУ - спортсмены КВ и УКВ - наиболее организованы, проводятся Чемпионаты, вручаются медали, подводятся рейтинговые результаты.
Региональные клубы уже давно лишены особых привилегий и возврата к этому вопросу не будет.
Если и нужно что-то корректировать в Уставе, то на мой взгляд следующее.
Четко прописать в Уставе членство (может я что-то путаю, но за последний месяц в редакции текста Устава исчезло понятие индивидуального членства). Кстати, сам я не настаиваю на индивидуальном членстве, только зачем тогда требовать регистрацию от регионов, даже и областей. Ведь есть ЛРУ с ее Уставом и областные ее подразделения - это всего лишь ячейки всеукраинской организации (федерации радиоспорта я в расчет не беру, там требования оговорены особо).
Если и есть проблемы в организации, то скорее в подборе кадров. Как найти людей, которым ИНТЕРЕСНО работать с людьми: придумывать и проводить увлекательные мероприятия по различным направлениям. Начиная от программы подготовки школьников-скаутов. По примеру советских
проектов: Юный радиолюбитель, конструктор и т.п. Не секрет, что в настоящее время центр активности работы с радиолюбителями
находится в регионах. А вот как изворачиваются клубы в изыскании на это средств мало кого интересует - надо сдать оброк в Киев.
Так что есть над чем подумать. И над корректировкой Устава, и над перспективами на завтра. А солнце пусть продолжает вставать на востоке.