Нужны ли Винницкие областные соревнования?

Аналитика и публицистика

alt

Пише на сторінці http://radioinform.vn.ua/noviny/ut5na.html Михайло Войнаровський UT5NA з Бершаді. Попри зневажливий (самоличным решением Юрия) і образливий (организации «РадиоГлум») тон статті, написаної чомусь російською, численне перекручування і підтасовку фактів, все ж вирішив публічно дати на неї свою відповідь, щоб усі знали, як воно буває, коли зіштовхуються маргінальні і радіоаматорські інтереси.

Ідея проведення Вінницьких обласних змагань захоплювала мене вже давно, про що неодноразово ділився з колегами, але виступити з такою пропозицією самочинно, через велику зайнятість, не наважувався. Та ось, на обласних зборах восени 2008 року прозвучала пропозиція Валерія UT8NV запровадити проведення таких змагань, що було схвально сприйнято майже всіма присутніми, а головне – тодішнім керівником осередку ЛРУ Віктором UT4NW.

Розробити альтернативні проекти Положення було доручено UT7NW і UT5NC, на що у мене пішло майже два тижні, після чого текст був зачитаний на обласному круглому столі. Почувши його зміст, Віталій UT7NW відмовився від свого варіанту і Положення було взято за основу. Головні дебати точилися навколо контрольного номеру і часу проведення.

В перших змаганнях, що пройшли 21 березня 2009 року з 05:00 до 07:00 контрольний номер складався з району URDA + вік оператора + № QSO (наприклад, 0257001), що згодом піддалося критиці окремими радіоаматорами. Також дата і час змагань виявилися занадто ранніми для ближнього проходження в межах області. Кількамісячне зволікання з перевіркою звітів було на сумлінні UT8NVі UT7NS, котрих ніяк не вдавалося зібрати разом.

В Положенні 2010 року були враховані попередні недоліки і пропозиції, дату змінено на 17 квітня, час на 06:00 – 08:00. Контрольний номер тепер складався з району URDA і номеру зв’язку (наприклад, 02001). Але і це Положення не давало спокою охочим до суперечок і авантюр, причому більшість з них участі у змаганнях не брало, лише виказувало своє невдоволення і амбіції.

Для прикладу приведу копію звіту Михайла UT5NA за 2009 рік, бо в усіх наступних змаганнях він чомусь участі не брав. В тих же змаганнях Андрій UT5NM провів 86 зв’язків з 24 районами Вінниччини і зайняв перше місце. Отже, не в Положенні змагань справа, не в контрольних номерах, і навіть не в часі проведення, а в наполегливості, активності, і кількості учасників.

alt

 

Зате писання кляуз для Михайла мабуть заняття більш цікаве і захоплююче, ніж радіоспорт. І не лише його стаття цьому яскравий приклад. Разом зі звітом він надіслав заяву про нібито роботу Віктора UY2VM/pне з території Бершадського району Вінницької області, посилаючись на підтримку активу місцевих аматорів, жоден з яких участі в цих змаганнях не брав. Перевірка довела зворотне, але перший підступний удар по змаганнях було нанесено.

alt

Події, що розгорнулися напередодні обласних змагань 2011 року, пов’язані з уходом з посади Віктора UT4NW і появою на його місці гостя з Чернігівщини, підприємця і комерсанта Олександра UT4NZ, були майже драматичними, а самі змагання перебували на грані зриву. На «круглих столах» прихильники нового керівника відверто висловлювалися проти їх проведення, грубо критикували Положення, піддавали сумніву суддівство. В такій ситуації мені, як голові товариства «Радіо-ТЛУМ» (ЄДРПОУ 21726116) нічого не залишалося робити, як самому очолити ці змагання, взяти на себе відповідальність за їх проведення і суддівство.

Вже і дату змагань, з легкої руки Віктора UT4NW, було перенесено на День святкування міста, і Положення відкориговане, але критиканство і антиреклама не припинялися. Але головне, що непокоїло і душило груди керівникам і апологетам місцевого ЛРУ це те, що вже не ними проводяться ці змагання і вони не можуть похвалитися цим перед самими собою, задовольнити свої владні амбіції і поставити «галочку» в планах виконаних робіт. Лише сила волі і спортивний дух кількох десятків Вінницьких радіоаматорів врятували ситуацію.

Падіння рейтингу Вінницьких обласних змагань у 2011 році було наслідком не зменшення кількості активно працюючих радіоаматорів, бо з кожним роком володарів імпортних трансиверів неухильно прибуває, а бездіяльністю місцевого осередку ЛРУ і навіть явній його антирекламі і протидії проведенню змагань, що неодноразово висловлювалося в ефірі, особисто мені, і підтверджується даною статтею Михайла UT5NA.

Кожен з нас повинен займатися тією справою, яка в нього виходить найкраще і приносить користь іншим, а не тією, яка приносить лише власний прибуток і задоволення. Тільки тоді людська спільнота, в тому числі радіоаматорська, може розвиватися і чогось значного досягати. Якщо комусь вдається організовувати і проводити виїзні хамфести, а комусь вдається організовувати і проводити радіоаматорські спортивні заходи – і тим і іншим слід всіляко допомагати і підтримувати.

В цьому році дата проведення обласних змагань, яка анонсувалася ще рік тому, дивним чином перекрилася датою проведення чергового, вже другого в цьому році після Немирівського, обласного хамфесту в Степашках. Куди тільки дивиться керівництво місцевої ЛРУ, яке згідно статуту зобов’язане сприяти розвитку радіоспорту, а не численним святковим зібранням.

Порятунок радіоаматорського спортивного руху в області бачиться лише в переобранні керівництва місцевої ЛРУ. Відносно коштів від внесків, що знаходяться на балансі осередку, то краще їх вкласти в експедиції у незаселені радіоаматорами райони області, щоб збільшити активність і множник у змаганнях, підвищити загальний результат кожного учасника і рейтинг самих змагань в цілому. А відповідь на заголовок статті – однозначно ТАК!

 

З повагою до всіх,

Юрко UT5NC

 

Публікується з дозволу автора. Текст і графічні матеріали були надіслані автором до редакціі Радону. Фото - qrz.ru.