Пропозиції до проекту Статуту ЛРУ

Аналитика и публицистика

ПРОПОЗІЦЇ

від ut2uq до проекту Статуту ЛРУ (версія UT4NZ)

 

№ з/п
Текст проекту статуту
 
Невідповідності
Пропозиції
1
Загальні зауваження
Відсутня назва проекту. Проект статуту у кожному розділі не має пунктів та підпунктів. Тому при використанні статуту в практичної діяльності викликає ускладнення під час посилання на окремі його положення. Окремі розділи, ймовірно розроблялися різними виконавцями, тому спосіб викладення, назви розділів тощо не мають однакових прийнятих в статуті скорочень та способу викладення. Розділ 12 без адаптації під ЛРУ дубльований з першоджерел нормативних актів України
Привести проект статуту до вимог нормативно-правових актів України. Наприклад, до вимог “Порядку подання нормативно-правових актів на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України та проведення їх державної реєстрації”, затвердженого наказом МЮ України від 12.04.2005 № 34/5, зареєстрованого в МЮ України 12 квітня 2005 р. за
№ 381/10661 (витяг додається)
 
2
П. 1.1.
Бажано ввести розділ “Терміни та поняття”. Не має поняття радіоаматор, радіоспорт, QSL-бюро, відокремлений підрозділ, сайт ЛРУ тощо. Вилучити з тексту сполучення “(скрочено далі в тексті – ЛРУ)”
Ввести розділ “Терміни та поняття”
П. 1.1. повинен бути після пункту 1.1. (а)
3
1.1(а) Громадська спілка «Всеукраїнська Ліга радіоаматорів України» (далі ЛРУ) є добровільною, всеукраїнською громадською організацією радіоаматорів України, яка об’єднує за спільними інтересами (радіо)аматорів та (радіо)спортсменів, зацікавлених в розвитку та популяризації радіоаматорства та радіоспорту в Україні.)
Не повна назва, відсутній дефіс, тафталогія сполучення “радіо”.
1.1. Громадська спілка «Всеукраїнська Ліга радіоаматорів України та федерації радіоспорту» (далі – ЛРУ) є добровільною, всеукраїнською громадською організацією радіоаматорів України, яка об’єднує за спільними інтересами аматорів радіозв’язку та радіоспортсменів, зацікавлених в розвитку та популяризації радіоаматорства та радіоспорту в Україні.
4
1.5. Юридична адреса ЛРУ: ….
Немає початку пункту
1.5. ЛРУ є юридичною організацією. Юридична адреса ЛРУ: ….
5
2.1. Метою діяльності ЛРУ) є добровільне об’єднання громадян України задля захисту та задоволення, шляхом самоврядування, їх спільних інтересів у сфері аматорського радіо та радіоспорту.
 
Не зрозуміло про що йдеться: про мету або про завдання
“добровільне об’єднання громадян України” вилучити, це повтор п 1.1.(а)
2.1. Метою діяльності ЛРУ є захист та задоволення спільних інтересів у сфері аматорського радіо та радіоспорту, аматорської зацікавленості його членів, сприяння у розвитку наукової та технічної творчості, поширення гуманітарних зв’язків та контактів з іншими радіоаматорськими організаціями, утвердження ідеалів миру та дружби між аматорами радіозв’язку та радіоспорту на засадах законності, самоврядування, добровільності, рівноправності своїх членів.
6
П. 2.1.
2. Здійснює пропаганду радіоаматорськими засобами історії і традицій Української держави.;
 
Ймовірно “пропаганда”це політичне гасло (на мою думку це неприпустимо в статуті ЛРУ)
Вилучити або переформулювати на нейтральне: “популяризацію”
7
П. 2.1.
5. Проводить загальноукраїнські та міжнародні змагання з радіоаматорських видів радіоспорту
 
Відповідно до нормативно-правових актів України (Регламенту) повинно вживатися “аматорського радіозв’язку”
П. 2.1.
5. Проводить загальноукраїнські та міжнародні змагання з радіоспорту аматорських видів радіозв’язку.
 
8
П. 2.1.
13. Сприяє державним органам МЧС України при боротьбі із стихійними лихами та іншими надзвичайними ситуаціями шляхом органiзацiї аварійного радіозв’язку, в тому числі i з використанням радіоаматорських засобів;
Відповідно до нормативно-правових актів України (Регламенту) повинно вживатися “аматорського радіозв’язку”. Відповідно до Закону України від 08 червня 2000 року № 1809-III “Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру” повинно вживаться “надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру”.
П. 2.1.
13. Сприяє державним органам, у т.ч. МНС України, під час ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру шляхом органiзацiї аварійного радіозв’язку, в тому числі з використанням аматорських радіозасобів;
9
3.2. Членство в ЛРУ для регіональних організацій радіоаматорів набувається на підставі рішення їх вищого керівного органу та заяви уповноваженої особи. Рішення про надання такого членства приймається керівним органом ЛРУ.
3.3. Членство в ЛРУ для фізичних осіб (індивідуальне членство) набувається за їх власною письмовою заявою. Рішення про надання такого членства приймається уповноваженими керівними органами
ЛРУ.
Виявляється, що в ЛРУ є:
1) керівний орган ЛРУ;
2) уповноважений керівний орган ЛРУ. Що це за орган? Конференція або Виконавчий комітет?
 
П. 3.2. Членство в ЛРУ для регіональних організацій радіоаматорів набувається на підставі заяви уповноваженої особи від організації та рішення вищого керівного органу ЛРУ.
 
П.4.2. Додати (для п.3.2.):
приймає рішення про набуття членства ЛРУ для фізичних осіб
10
4.1.
Конференція має право приймати рішення з будь-яких питань діяльності ЛРУ. До виключних повноважень конференції, як вищого керівного органу ЛРУ, відноситься:
Відсутній важливий елемент: “керівник бухгалтерського обліку та звітності”
обрання, за поданням президента ЛРУ, віце-президента, секретаря Виконкому, голів комiтетiв, голову колегії суддів, членів бюджетної та ревiзiйної комісії, керівника офiцiйного друкованого органу, керівника QSL-бюро, керівника бухгалтерського обліку та звітності з терміном повноважень для них два роки;
11
4.2. В перiод мiж конференціями роботою ЛРУ керує Виконавчий комiтет, до складу якого входять: президент ЛРУ, вiце-президент, секретар Виконавчого комітету, голови комітетів, голова колегії суддів, голови бюджетної та ревiзiйної комісій, керівник офiцiйного друкованого органу, керівник QSL-бюро.
Виконком ЛРУ:
 
Не встановлене скорочення “Виконком”
4.2. В перiод мiж конференціями роботою ЛРУ керує Виконавчий комітет (далі – Виконком ЛРУ), до складу якого входять: президент ЛРУ, вiце-президент, секретар Виконавчого комітету, голови комітетів, голова колегії суддів, голови бюджетної та ревiзiйної комісій, керівник офiцiйного друкованого органу, керівник QSL-бюро.
12
4.2. В перiод мiж конференціями роботою ЛРУ керує Виконавчий комiтет, до складу якого входять: президент ЛРУ, вiце-президент, секретар Виконавчого комітету, голови комітетів, голова колегії суддів, голови бюджетної та ревiзiйної комісій, керівник офiцiйного друкованого органу, керівник QSL-бюро.
Відсутній важливий елемент: “керівник бухгалтерського обліку та звітності”
4.2. В перiод мiж конференціями роботою ЛРУ керує Виконавчий комiтет, до складу якого входять: президент ЛРУ, вiце-президент, секретар Виконавчого комітету, голови комітетів, голова колегії суддів, керівник бухгалтерського обліку та звітності? голова ревiзiйної комісії, керівник офiцiйного друкованого органу, керівник QSL-бюро.
13
П. 4.2.
Виконком ЛРУ:
Відсутня спрямованість дії.
Відсутні функції з розробки та затвердження кошторису на поточний фінансовий рік
Виконком ЛРУ виконує функції:
 
приймає участь у розробці та затвердженні кошторису ЛРУ на поточний фінансовий рік, а у разі необхідності, внесення відповідних змін до кошторису;
14
П. 4.2.
розпоряджається майном та коштами ЛРУ;
 
Виконком без контролю та не цільовим шляхом має право розпоряджатися коштами ЛРУ
П. 4.2.
розпоряджається майном та коштами ЛРУ відповідно до затвердженого на поточний фінансовий рік кошторисом ЛРУ;
 
15
3.8. Порушення вимог Статуту ЛРУ та інших регламентуючих документів тягне за собою дисциплінарну вiдповiдальнiсть члена ЛРУ: призупинення або припинення членства. (Порядок дисциплінарної відповідальності членів ЛРУ встановлюється окремим рішенням уповноваженого керівного органу ЛРУ.)
3.9. Рішення про примусове припинення членства в ЛРУ приймається вищим керівним органом ЛРУ на підставі подання уповноваженого керівного органу ЛРУ, або регіональної організації радіоаматорів. Повторний вступ до ЛРУ здійснюється на загальних підставах, але не раніше ніж через рік з моменту прийняття рішення про виключення.
Виявляється, що є у статуті дисциплінарне стягнення у вигляді:
1) припинення членства;
2) примусового припинення членства;
3) виключення з членів
3.8. Порушення вимог Статуту ЛРУ та інших регламентуючих документів тягне за собою дисциплінарну вiдповiдальнiсть члена ЛРУ: призупинення або припинення членства. (Порядок дисциплінарної відповідальності членів ЛРУ встановлюється окремим рішенням уповноваженого керівного органу ЛРУ.)
3.9. Рішення про припинення членства в ЛРУ приймається вищим керівним органом ЛРУ на підставі подання уповноваженого керівного органу ЛРУ, регіональної організації радіоаматорів або фізичної особи. Повторний вступ до ЛРУ здійснюється на загальних підставах, але не раніше ніж через рік з моменту прийняття рішення про припинення членства в ЛРУ.
 
16
П. 4.1.
- визначення найважливіших питань розвитку радіоаматорства в України та прийняття програм дiяльностi ЛРУ на період між конференціями;
 
А де радіоспорт?
П. 4.1.
визначення найважливіших питань розвитку аматорського радіозв’язку та радіоспорту в України та прийняття програм дiяльностi ЛРУ на період між конференціями;
 
17
П. 4.1.
Повноваження Конференції
Відсутні повноваження про припинення членства в ЛРУ, хоча механізм припинення прописаний в статуті
приймає рішення про припинення членства в ЛРУ регіональної організації радіоаматорів або фізичної особи.
18
П. 4.1.
(останнє речення)
Формування складу конференції відбувається на засадах рівноправного делегування представників членів ЛРУ за процедурою наведеною в п.5.1.

 

Відповідно до вимог нормативно - правових актів (див. “Порядок подання нормативно-правових актів на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України та проведення їх державної реєстрації”, затвердженого наказом МЮ України від 12.04.2005 № 34/5, зареєстрованого в МЮ України 12 квітня 2005 р. за № 381/10661): “Відсилання до "попередньої" чи "наступної" структурної одиниці нормативно-правового акта не допускаються”
П. 4.1.
(останнє речення)
Формування складу конференції відбувається на засадах рівноправного делегування представників членів ЛРУ.

 

 
П. 4.5. Посади президента ЛРУ (вiце-президента, керівника QSL-бюро) можуть бути штатними (при наявності відповідних коштів в бюджеті організації) або заміщатись на громадських засадах. Обов'язки секретаря Виконкому ЛРУ, при необхiдностi, можуть виконуватись вiце-президентом, або керівником QSL- бюро
Відсутній керівник бухгалтерського обліку та звітності
П. 4.5. Посади президента ЛРУ, віце-президента, керівника QSL-бюро, бухгалтерського обліку та звітності можуть бути штатними (при наявності відповідних коштів в бюджеті організації) або заміщатись на громадських засадах. Обов'язки секретаря Виконкому ЛРУ, при необхiдностi, можуть виконуватись віце-президентом, або керівником QSL- бюро.
19
Розділ 5. Періодичність засідань і процедура прийняття рішень керівними органами ГС ВЛРУ
 
Вже було посилання на ЛРУ Що це за нова назва ГС ВЛРУ?
Розділ 5. Періодичність засідань і процедура прийняття рішень керівними органами ЛРУ
 
20
П. 5.2. (останнє речення)
Крім того, кожна юридична особа при набутті членства в ЛРУ отримує 1 (один) вирішальний голос на Конференції та розширеному Виконкомі ЛРУ, не залежно від кількості зареєстрованих в її складі членів ЛРУ – фізичних осіб.
 
Виявляється, що є у статуті:
1) засідання Виконкому ЛРУ;
2) розширений Виконком ЛРУ
 
Речення “Крім того” виключити
Або ввести таке поняття та його повноваження, або виключити “розширений Виконком ЛРУ”
 
П. 5.2. (останнє речення)
Кожна юридична особа при набутті членства в ЛРУ отримує 1 (один) вирішальний голос на Конференції, не залежно від кількості зареєстрованих в її складі членів ЛРУ – фізичних осіб.
21
5.3. Малочисельні організації-члени ГС ЛРУ ……
 
Виявляється ще одне незрозуміле скорочення: ГС ЛРУ
вилучити ГС
5.3. Малочисельні організації – члени ЛРУ …
 
22
6.3 За місяць до початку роботи Конференції матеріали що до роботи Конференції: порядок денний, звіт президента (конспективно), звіт ревізійної комісії та інші матеріали, що до яких має проводитися голосування, розміщуються на сайті ЛРУ.
Що це таке: “сайт ЛРУ”? Надати поняття
(конспективно) – виключити зі заміною на тези
6.3 За місяць до початку роботи Конференції матеріали що до роботи Конференції: порядок денний, тези звіту президента, ревізійної комісії та інші матеріали, що до яких має проводитися голосування, розміщуються в офiцiйному друкованого виданні ЛРУ та на сайті ЛРУ.
23
6.5 Усі керівні органи ЛРУ мають максимум у місячний термін надавати відповіді, письмово або електронною поштою, на запити членів ЛРУ.
 
Юридично неграмотно.
Відповідно до нормативно-правових актів України виникає недотримання Законів про представників засобів масової інформації – членів ЛРУ та депутатів ВР України – членів ЛРУ, де термін відповіді – 10 діб.
Запити та звернення здійснюються не до керівного органу, а до його керівника
6.5. Керівники ЛРУ зобов’язані відповідно до вимог нормативних актів України своєчасно надавати відповіді на скарги, запити та звернення членів ЛРУ у письмовому вигляді, а у разі необхідності з дублюванням в офiцiйному друкованого виданні ЛРУ, сайті ЛРУ або електронною поштою заявнику.
24
7.1. Оримані Виконкомом ЛРУ письмові скарги реєструються та розглядаються протягом визначентого законодавством терміну, але не більше як один місяць.
 
Юридично неграмотно. Скарги подаються до керівного органу, а до його керівника.
Ну тай що “розглядаються”, а відповіді де?
Виключити цей пункт (див. п. 6.5)
25
7.4. Правовий комітет, при необхідності, може запрошувати для консультації фахівців з питань що розглядаються для прийняття рішення по суті.
Відсутня кома
7.4. Правовий комітет, при необхідності, має право запрошувати для консультації фахівців з питань, що розглядаються для прийняття рішення по суті.
26
Розділ 8
ЛРУ не несе нiякої вiдповiдальностi по зобов'язаннях держави, рiвно як i держава не несе нiякої вiдповiдальностi по зобов'язаннях ЛРУ.
Не чітко. Яких зобов’язань? Тільки майнових! Як що юридичних і правових, то це не правильно.
Розділ 8
ЛРУ не несе ніякої вiдповiдальнiсті з майнових зобов'язаннях держави, рівно як i держава не несе ніякої вiдповiдальнiсті з майнових зобов'язаннях ЛРУ.
27
Розділ 8
5. Використання коштів громадської спілки здійснюється відповідно до кошторисів, розроблених бюджетною комісією, та затверджених Конференцією
Це повтор (див. позицію № 13-14 цих пропозицій )
Виключити п.5 з розділу 8
28
Роздід 8
9. Розміри вступного та річного членських внесків встановлюються Конференцією. Від сплати щорічного членського внеску звільняються ветерани Великої вітчизняної війни, інваліди першої i другої груп, школярі та студенти. Радіоаматори віком більше 70 років сплачують 50% встановленого внеску (можно звільнити).
 
1. Майже повтор с п. 3.4. цього статуту
2. Суперечить з особами, що досягли 18-ти річного віку:
3.1. Членами ЛРУ можуть бути:
- юридичні особи приватного права, в тому числі громадські об’єднання радіоаматорів зі статусом юридичної особи (далі – регіональні організації радіоаматорів)
- фізичні особи, які досягли 18 років та не визнані судом недієздатними (індивідуальні члени);
Привести до одного трактування
29
Розділ 8
10. Агентами по збиранню членських внесків від фізичних осіб виступають: члени громадської спілки, що мають статус юридичної особи; відокремлені підрозділи створені рішенням вищого органу управляння; зареєстровані громадські організації без статусу юридичної особи (клуби, тощо) згідно делегованих їм договірних повноважень.
 
Суперечить вимогам п. 3.1. цього статуту: Членами ЛРУ можуть бути:
- юридичні особи приватного права, в тому числі громадські об’єднання радіоаматорів зі статусом юридичної особи (далі – регіональні організації радіоаматорів)
Привести до одного трактування
30
Розділ 8
12. З 25-го березня ЛРУ призупиняє надання послуг тим своїм членам, від яких вчасно не надійшов членський внесок. Пісьля отримання членського внеску обслуговування поновлюється.
 
Не чітко, що за надання послуг?
Переформолювати на рішення Виконкому
(п.12 виключити чи допрацювати).
Приклад:
За несплату щорічного членського внеску на протязі більше трьох місяців без поважних причин або відсутність уповноважених представників від регіональних організацій підряд на двох Конференціях ЛРУ рішенням Конференції припиняється їх членство в ЛРУ, про що вони письмово сповіщається.
31
Розділ 10. Контрольно-ревізійна комісія ГС ВЛРУ.
 
Що за невстановлене скорочення?
Раніше була “ревiзiйна комісія”, а стала “контрольно-ревізійна комісія”
Розділ 10. Ревізійна комісія ЛРУ
 
32
Розділ 12. Порядок саморозпускуабореорганізації ЛРУ
Не адаптований під ЛРУ
Адаптувати під ЛРУ
 
 
 
 
Додатково пропоную до статуту
№ з/п
Підстава
Формулювання
1
Додати: розділ Терміни та визначення для одзначного трактування положень Статуту
Розділ 1. Терміни та визначення
2
Розділ 1 без назви
Розділ 2 Загальні положення
3
В розділі 1 (за пропозиціями – розділ 2) відсутні атрибути ЛРУ
Додати в розділ 1 (новий – розділ 2):
ЛРУ може мати печатку, штампи, емблему та інші атрибути, зразки яких затверджуються та реєструються у встановленому порядку.
4
Не зовсім читко прописані фізичні особи – члени ЛРУ п. 3.1. останнє речення
членами ЛРУ можуть бути громадяни та мешканці України незалежно від національності, партійності, віросповідання, які досягли 14 років і займаються або бажають займатися аматорським радіозв’язком, та радіоспортом, визнають Статут ЛРУ та сплачують членські внески.
5
Відсутні повноваження комітетів, крім ревізійного
Положення про повноваження вiце-президента, секретаря Виконавчого комітету, комітетів, колегії суддів, бухгалтерського обліку та звітності ревiзiйної комісії, офiцiйного друкованого органу, QSL-бюро розробляється їх головами (керівниками) та затверджується на засіданні Виконкому ЛРУ. Положення про повноваження зазначених осіб та комітетів розміщуються в офiцiйному друкованого виданні ЛРУ