Українська "морзянка"

Повышение квалификации

alt

У 1832 році американський інженер-дослідник французького походження Самуель Морзе розробив спеціальну кодову азбуку, що складалася з комбінацій коротких та довгих сигналів, так званих «крапок» і «рисок», за допомогою котрих можна було передавати на відстань будь-яку текстову інформацію, написавши нею листа, подаючи звукові або світлові сигнали, навіть потискуючи комусь руку і, звичайно, надсилаючи її в якості електричних сигналів по дротах або через ефір.

Першими в новітній історії людства винахідниками і користувачами подібної сигнальної азбуки були давні Інки, котрі ще тисячу років тому перемовлялися (перестукувалися) між собою за допомогою двох пустих начинь, з’єднаних натягнутим мотузком. Індійці Майя записували свої цифри у вигляді рисок і крапок, що відобразилося в їхньому відомому на весь світ календарі.

alt

Числа від одного до чотирьох позначалися у вигляді крапок, п’ятірки позначалися у вигляді рисок, а ось шістка у майя була у вигляді риски і крапки. Відповідно, число 12 виглядало як дві риски і дві крапки. Цей метод запису чисел у індіанців Майя був подібний до запису чисел в іншій великій цивілізації, розташованій по другий бік Атлантики – єгипетській. Чи були ці древні символи певною підказкою для пана Морзе – залишається лише здогадуватися.

Азбука Морзе швидко здобула популярність в усьому світі і стала універсальним засобом комунікації різноманітних технічних служб «всіх часів і народів» і навіть ув’язнених за міцними стінами, оскільки для свого практичного використання не потребувала складного електронного обладнання, лише вміння маніпулювати телеграфним ключем, замикаючи його контакти, або просто постукувати по будь-якій твердій поверхні. Для її вивчення і сприйняття оператору не потрібно мати тонкий музичний слух, лише звичайне відчуття ритму, так званий «відносний слух», притаманний практично кожній людині, адже більшість з нас, слухаючи сучасну музику, мимоволі відбиває її такт.

Сьогодні кожен поважаючий себе радіоаматор, на якій би апаратурі він не працював і в якій країні не мешкав, володіє азбукою Морзе. Цю азбуку називають ще у нас «морзянкою», «телеграфом» або просто «CW» (це-ве). Для роботи цим видом випромінювання відведено майже половину всіх радіоаматорських частотних пасм. Телеграфні змагання, як міжнародні так і регіональні або місцеві, очні або заочні, мають статус найпрестижніших у світі радіоаматорських змагань, в них беруть участь справжні аси і віртуози ефіру.

Робота телеграфом на високих швидкостях «QRQ» є надзвичайно цікавою і корисною, вона розвиває у людини уяву, творчі здібності, вміння швидко мислити і реагувати, миттєво приймати рішення, підтримує в активному стані всі життєві функції і органи людини, продовжує її довголіття. За статистикою, саме «люди ритму» – музиканти і телеграфісти є найбільшими довгожителями. Ще первісні племена виганяли з людей злих духів (хвороби) ритуальними танцями, котрі мали ритми, що повторювали біологічні ритми внутрішніх органів людини, з частотною прогресією спрямованою від хворого стану, до стану повного одужання.

Швидкість обміну інформацією між кореспондентами в телеграфному режимі «QRQ» і голосовому режимі «SSB» може бути практично однаковою, особливо при використанні режиму «QSK» – прослуховування ефіру в паузах між передачею. Перший в історії радіоаматорський зв’язок також був проведений за допомогою телеграфної азбуки. За проведення швидкісних радіозв’язків телеграфом німецькі радіоаматори заснували спеціальний диплом «HSC» – HighSpeedClub(клуб великих швидкостей).

Пропонуємо азбуку Морзе до вашої уваги, а щоб легше було її вивчати і запам’ятовувати, пластунами табору на Соколі ще у 1929 році вигадано до кожної з літер відповідне слово, що починається з неї, і в котрому голосна «ó» (довгий звук) означає риску, а решта голосних (короткий звук) означає крапку.

 

ЗНАК МОРЗЕ

ГОЛОСОВИЙ ВІДПОВІДНИК

ЛІТЕРА АБЕТКИ

УКР., АНГЛ.

НАЗИВНЕ СЛОВО

УКР., АНГЛ.

·––

а-зóт

А, А

Антон, Андрій, Alfa

···

бóн-да-рiв-на

Б, В

Богдан, Борис, Bravo

·–– ––

вi-трóóн

В, W

Василь, Віктор, Whiskey

–– ––·

гóó-дзи

Г, G

Галина, Григорій, Golf

––··

дó-ли-на

Д, D

Діана, Дмитро, Delta

·

ерг

Е, Е

Еней, Едуард, Echo

··–– ··

єд-нiсть тó си-ла

Є

Єва, Євген

···––

жа-б'є-се-лó

Ж, V

Жана, жук, Victor

–– ––··

зóó-ту-ха

З, Z

Зінаїда, Захар, Zulu

––·–– ––

тó-не-вóó

И, Y

ігрек, Yankee

··

iв-ан

I, I

Іван, Ірина, India

·–– –– –– ·

їж, хтó гóó-ден

Ї

їжак

·–– –– ––

йди хóóд-кóм

Й, J

Йосип, йод, Juliett

––·––

кó-лi-нó

К, К

Костянтин, Карпо, Kilo

·–– ··

лi-сó-ру-би

Л, L

Левко, Леонід, Lima

–– ––

мóóз

М, М

Микола, Марія, Mike

––·

нó-га

Н, N

Надія, Наталка, November

–– –– ––

óóóт

О, О

Олена, Оксана, Oskar

·–– –– ·

при-мóó-зки

П, Р

Павло, Петро, Papa

·–– ·

ри-бó-нька

Р, R

Роман, радіо, Romeo

···

са-ха-ра

С, S

Степан, Сергій, Sierra

––

тóн

Т, Т

Тетяна, Тарас, Tango

··––

у-па-дóк

У, U

Уляна, Україна, Uniform

··–– ·

фi-лан-трó-пи

Ф, F

Федот, Федір, Foxtrot

····

ха-ра-кi-рi

Х, Н

Хома, Христина, Hotel

––·––·

цьó-ця Дó-ра

Ц, С

центр, центральний, Charlie

–– –– ––·

чóр-нóó-ра

Ч

чайка, число

–– –– –– ––

шó-пóóóк

Ш

Шура

–– –– ·––

щóó-ви-лó

Щ, Q

щука, Quebec

··–– ––

Ю-рiй кóóль

Ю

Юрій, Юрко

·––·––

я-рó-шен-кó

Я

Яків, Ярина

––··––

тó-м'я-кий-тóн

Ь, X

знак, ікс, X-ray

·–– ·–– ·––

 

,

кома, comma

··   ··   ··

 

.

крапка, point

·–––– ·––·

 

@

равлик, вушко

ЗНАК МОРЗЕ

 

ЦИФРА

НАЗИВНЕ СЛОВО

УКР., АНГЛ.

·–––– –– ––

 

1

один, одиниця, one

··–––– ––

 

2

два, двійка, two

···––––

 

3

три, трійка, three

····––

 

4

чотири, четвірка, four

·····

 

5

п’ять, п’ятірка, five

––····

 

6

шість, шістка, six

–––– ···

 

7

сім, сімка, seven

–––– –– ··

 

8

вісім, вісімка, eight

–––– –– –– ·

 

9

дев’ять, дев’ятка, nine

–––– –– –– ––

 

0

нуль, нульовий, zero

 

 

Юрко Стрєлков-Серга UT5NC

Голова «Радіо-ТЛУМ», Член ТК ЛРУ

(Tnx to Volodymyr US0YA)

Специально для Радона