Як правильно заряджати акумулятори смартфонів і ноутбуків?

Повышение квалификации

Сьогодні існує три види акумуляторів: літій-іонний (Li-Ion), літій-полімерний (Li-рol) і вже застарілий вид акумуляторів – нікель-металогідридний (NiMH). Відмінність перших двох акумуляторів на основі іонів літію полягає головним чином в типі електроліту – речовини, здатної накопичувати і віддавати струм. Літій-іонний акумулятор має рідкий електроліт – у таких батарей термін експлуатації досить великий, однак енергетичні властивості малі. Крім того, “рідкі” акумулятори мають значну фізичну вагу.

Тому, в літій-полімерних акумуляторах рідкий електроліт був замінений гелеподібним. Завдяки своєму складу, ці батареї мають невелику товщину і вагу, а також можуть бути зроблені в різних геометричних формах. Інакше кажучи, ємність Li-рol-батареї буде більше свого Li-Ion-побратима аналогічного розміру. Однак цей тип має певні недоліки. Наприклад, в непридатність він приходить швидше, ніж Li-Ion, оскільки здатний проходити менше число циклів заряду-розряду. Та й коштують літій-полімерні акумулятори дещо дорожче.

У смартфонах і ноутбуках в основному використовуються літій-іонні акумулятори. Існують різні думки про те, як правильно їх заряджати. Хтось вважає, що пристрій завжди повинен бути заряджений на 40-80%, і його потрібно регулярно підзаряджати, а хтось думає, що слід чекати повної розрядки акумулятора, а потім заряджати його на 100%.

Ця плутанина пов’язана з тим, що раніше часто використовувалися нікелеві акумулятори, в яких був присутній “ефект пам’яті”. Такі пристрої потрібно було розряджати до нуля. Літій-іонні акумулятори такої проблеми не мають, але все одно термін їх служби має свої межі.  Щоб максимально продовжити термін їх життя, необхідно знати, як правильно ними користуватися.

1. Заряджайте пристрій регулярно.
Не допускайте розрядження гаджета до 0%. Краще регулярно заряджайте його. В ідеалі не опускайте заряд до 50%, а заряджайте кожен раз, коли акумулятор розрядився відсотків на 15-30%.

2. Не залишайте пристрій на зарядці.
Літій-іонні акумулятори не вимагають постійної зарядки на 100%. Краще, якщо ваш пристрій буде заряджено в межах від 40-80%. По можливості тримайте заряд в цих рамках. Якщо ви зарядили пристрій до 100%, не залишайте його підключеним до зарядки! Багато хто так робить, але саме це призводить до скорочення терміну служби батареї. Якщо ви ставите свій пристрій заряджатися на ніч, то використовуйте спеціальні розетки, які відключають зарядний пристрій через задану кількість годин. Більшість провідних фірм виробників ноутбуків та телефонів мають у своїх гаджетах вбудований контролер заряду і самостійно відключають зарядку по досягненні 100%. Деякі навіть повідомляють про завершення зарядки сигналом. Такі пристрої можна тримати включеними в мережу постійно та не боятися залишати їх підключеними до розетки чи іншого елементи живлення на цілу ніч.

3. Раз на місяць повністю розрядіть акумулятор, а потім зарядіть до 100%.
Повний цикл розряду-заряду один раз на місяць потрібен для того, щоб відкалібрувати пристрій. На вашому телефоні або ноутбуці залишок заряду зазвичай вказується у відсотках або годинах і хвилинах, через які пристрій повністю розрядиться. Після великої кількості дрібних зарядів ця функція починає працювати некоректно, і тому слід  раз на місяць калібрувати пристрій шляхом повного циклу розряду-заряду.

4. Не допускайте щоб ваш гаджет перегрівався та переохолоджувався.
Високі температури негативно впливають на термін життя вашого акумулятора. Краще всього зберігати гаджет в прохолодному місці. Але не занадто холодному. При температурі в мінус двадцять градусів відбувається швидка розрядка акумуляторів і є реальна можливість того, що батарею фізично розірве. Тому зимою не носіть пристрій у сумках чи зовнішніх кишенях. Краще тримати його ближче до тіла.

http://versal-online.com.ua/yak-pravylno-zaryadzhaty-akumulyatory-smartfoniv-i-noutbukiv/