На минулому тижні в Україні зафіксовано 117 нових незаконно діючих РЕЗ з доступу до мережі Інтернет

Юридические аспекты

На жаль, кількість охочих налагодити бізнес нечесним шляхом  не зменшується.В ході радіочастотного моніторингу, який здійснювався в 24 областях України, виявлено 117 РЕЗ, які експлуатувалися без дозвільних документів та 9 РЕЗ - з порушенням умов дозволів.

Характерною особливістю виявлених порушень, пов’язаних з бездозвільною  експлуатацією РЕЗ широкосмугового радіодоступу, є те, що раніше за цими адресами вони не фіксувалися, тобто є новими, щойно встановленими. Про це свідчить й відсутність даних про ці РЕЗ у центральній обліковій базі радіочастотних присвоєнь.

Найбільше порушень виявлено на Дніпропетровщині (56), Київщині (30) та Полтавщині (15).

Фахівцями УДЦР також вжито заходів щодо усунення порушень у сфері користування радіочастотним ресурсом. А саме, 97 попереджень направлено порушникам, 26 матеріалів про скоєння правопорушень - до Департаменту державного нагляду НКРЗІ та 1 - до Спільної координаційної комісії з питань запобігання, виявлення та припинення порушень   законодавства в галузі зв'язку, до складу якої входять фахівці УДЦР, НКРЗІ та представники Національної поліції України. 

Невтішна статистика виявлених порушень експлуатації РЕЗ з доступу до Інтернет, свідчить про небажання їх власників документально оформлювати відповідні документи, адже за пристрої, які, можливо, потрапили до України в обхід митних процедур, їм не потрібно сплачувати відповідні податки та збори до місцевого та державного бюджетів.

На проблему нелегальної експлуатації РЕЗ, УДЦР звертає увагу міських та селищних рад, сподіваючись на допомогу громад у викоріненні порушень користування радіочастотним ресурсом. У зв’язку з цим, органам місцевого самоврядування минулого тижня направлено 22 листа з проханням відреагувати на незаконні дії окремих операторів.

Український державний центр радіочастот наголошує, що запобігти порушенням можуть і самі користувачі. Для цього потрібно лише перевірити у оператора наявність  ліцензії на користування радіочастотним ресурсом та дозволу УДЦР на експлуатацію обладнання саме в тому регіоні, де надається послуга.

 

Прес-служба Українського державного центру радіочастот