Технічні експерти країн Чорноморського регіону ініціювали утворення регіональної координаційної групи для сприяння частотній координації мереж цифрового наземного телевізійного мовлення

Юридические аспекты

alt

В УДЦР завершилася зустріч технічних експертів Чорноморського регіону (Болгарії, Грузії, Молдови, Румунії та України) щодопланування майбутнього використання й координації мереж цифрового наземного телевізійного мовлення (ЦНТВМ) в смузі радіочастот 470-694 МГц, а також щодо можливості узгодження спільного підходу до внесення змін до частотного Плану GE06 без подальшого використання ЦНТВМ смуг частот І та ІІ цифрового дивідендів.

Участь у заході також брали представники Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації,Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення, а також Генерального штабу Збройних Сил України.

Під час розгляду питань порядку денного УДЦР презентував підходи та базові принципи з планування частот, які застосовуються регіональними форумами технічних експертів в Європі (зокрема в WEDDIP, NEDDIF, SEDDIF та SEWG), а також практичні кроки щодо перепланування цифрового наземного телевізійного мовлення з максимальним використанням технічних можливостей стандарту DVB-T2.

Учасники, в ході двохсторонніх та багатосторонніх зустрічей, розглянули спектр питань щодо взаємної сумісності частотних виділень/присвоєнь цифрового наземного телевізійного мовлення в смузі частот 470-694 MГц.

Переважна більшість частотних виділень України, запропонованих УДЦР, були визначені як сумісні, однак для окремих виділень частот України визначено потребу в подальшому проведенні більш детальних розрахунків на основі технічних характеристик частотних присвоєнь.

Враховуючи успішний попередній досвід функціонування координаційної групи для чорноморського регіону під час підготовки до РРК04/06, а також, що жодна з існуючих регіональних координаційних груп не включає діяльність з перепланування частотних виділень Плану GE06D для всіх чорноморських країн разом, було ініційовано утворення регіональної координаційної групи технічних експертів країн Чорноморського регіону. Метою діяльності групи задекларовано сприяння частотній координації в Чорноморському регіоні для реалізації цифрових дивідендів та відповідного перепланування в смузі радіочастот 470-694 MГц.

Результати розгляду питань порядку денного та досягнуті домовленості між делегаціями технічних експертів викладені у Протоколі зустрічі, підписаному главами делегацій технічних експертів адміністрацій зв’язку країн-учасниць. Від імені делегації технічних експертів Адміністрації зв’язку України відповідний Протокол підписав генеральний директор УДЦР Володимир Корсун.

Результати зустрічі будуть використані УДЦР при розробці пропозицій щодо перепланування цифрового наземного телевізійного мовлення Плану GE06D у смузі радіочастот 470-694 МГц в рамках участі у виконанні п. 6 Плану заходів щодо впровадження системи рухомого (мобільного) зв’язку четвертого покоління (затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11.11.2015 № 1232-р).

Для довідки: технічні експерти Органу інформаційних та комунікаційних технологій Туреччини не взяли участі у зустрічі у зв’язку з тим, що не отримали дозвіл на виїзд із країни від Уряду Туреччини.

Прес-служба Українського державного центру радіочастот