ЛРУ, як всеукраїнська багатоструктурна громадська організація, дотримується всіх правових і демократичних засад, визначених чинним законодавством

Аналитика и публицистика

alt

Дуже важко доносити правду до свідомості Володимира, і багатьом таких як він, адже на то є дві основні причини:

– він не хоче її сприймати;

– він не здатен її осягнути.

Адже брехня, в яку людина сліпо повірила, дає їй примарну надію, уявний спокій і задоволення. Правда ж буває іноді не зовсім зрозуміла і прийнятна, як у випадку з нашою оновленою ЛРУ та її Вінницьким обласним відділенням.

Нерозуміння факту призначення Віктора Харитончука UT4NW головою Вінницького обласного відділення ЛРУ, можна пояснити лише низьким рівнем правових знань та свідомості окремих критиканів, що насправді є великою проблемою в нашому радіоаматорському суспільстві. Саме тому багато з нас обирають керівниками країни невідповідних людей, саме через це країна поступово зубожіє, а люди розбещуються.

З дня 1 січня 2013 року вступив в силу новий "Закон України Про громадські об'єднання" у зв'язку з чим втратив чинність старий закон "Про об'єднання громадян". Положення старого закону були досить ліберальними, але містили багато юридичних казусів і протиріч. Тому законодавець кардинально змінив деякі з них, через що в ЛРУ є тепер лише одна виборча посада – Президент ЛРУ, котрий здійснює оперативне управління організацією в цілому, завіряє фінансові документи, несе відповідальність за всі дії свої та підлеглих осіб.

Керівники обласних відділень, згідно нового закону, вже не являються виборчими посадами, вони лише представлятимуть Лігу радіоаматорів України в своїх областях і призначатимуться Президентом ЛРУ, а не обиратимуться громадою, як було раніше. Певною мірою це означає централізацію, але зроблено це було для того, щоб місцеві вискочки і демагоги не приходили до влади в обласних відділеннях і не створювали прецеденти самоуправства та сепаратизму.

Призначеним керівникам обласних відділень надано широкі повноваження, вони можуть від імені Президента ЛРУ здійснювати власні місцеві ініціативні, проводити організаційні та спортивні заходи, приймати нових членів. Кожен член ЛРУ, що входить до свого обласного відділення, може безпосередньо впливати на призначення або відкликання свого керівника через звернення до Президента ЛРУ. Він має також можливість обирати склад Ради обласного відділення і входити до неї.

Таким чином, ЛРУ, як всеукраїнська багатоструктурна громадська організація, дотримується всіх правових і демократичних засад, визначених чинним законодавством. Але останнє слово у вирішенні всіх питань, згідно нового закону, завжди за Президентом ЛРУ, і це справедливо, адже він обраний нами, ми довірили йому загальне керівництво і повну відповідальність перед законом.

За старим законом "Про об'єднання громадян", Президент ЛРУ жодним чином не міг впливати на те, хто саме буде керівником обласного відділення. Таких керівників областей часто обирали "під шумок" загальними зборами екзальтованого натовпу, котрий з нетерпінням очікував початку розгляду "шостого питання". Чим це зрештою закінчувалось, зокрема у Вінниці, всім нам добре відомо. А тому, не повинно повторюватися більше ніколи і ніде.

Попередній Статут ЛРУ приймався та реєструвався ще за старим законом, але закони, як відомо, зворотної дії не мають. Тому, не зважаючи на те, що деякі положення Статуту досі не прописані згідно нового законодавства, Статут ЛРУ надалі є чинним і обов'язковим до виконання всіма членами Ліги, як старими, так і новими. Внесення до Статуту необхідних змін означатиме приведення його у відповідність до чинного законодавства з подальшою перереєстрацією. Але на все свій час. Добрий плід повинен гарно визріти.

Слід також акцентувати увагу ще на одному важливому аспекті нового закону. Всі ми по факту є членами ЛРУ, всеукраїнського радіоаматорського громадського об'€™єднання, а не Вінницького чи якогось іншого обласного відділення, що було актуально раніше. Тепер це буде тільки так, і ніяк не інакше.

Обраним керівником Ліги радіоаматорів України, і відповідно всіх її членів, є Анатолій Кириленко UT3UY. Його повноважним представником у Вінницькій області і керівником обласного відділення ЛРУ є Віктор Харитончук UT4NW. Подібно і в інших областях. Саме таку організаційно-правову структуру Ліги передбачено новим законодавством.

На додаток, можна привести приклад з існуванням в нашій області так званого "відокремленого підрозділу ВРЛ" очолюваного Валентином Пращуком UT7NY. Він був також, як і Віктор Харитончук, згідно нового законодавства, призначений своїм керівником "згори". Різниця лише в тому, що ЛРУ є національною радіоаматорською організацією, яка в цьому році святкує 25 років свого заснування і є дійсним членом міжнародної радіоаматорської спілки IARU, а ВРЛ увібрала в себе всіх обдурених і незадоволених.

 

З повагою,

Сергій Іванов UT9NA,
Юрко Стрєлков-Серга UT5NC