Радіоконтакт втратили?..

Новости

Європейське космічне агентство все ще чекає на сигнал від зонда "Скіапареллі", який мав сісти на поверхню Марса.

Приземлення на планету мало відбутися ще о 14:58 за Гринвічем (17:58 за Києвом) в середу.

Вчені сподівалися вже за 9 хвилин після посадки отримати сигнал з апарата. Проте цього не сталося. Радіоконтакт втратили.

 

Яким було приземлення "Скіапареллі" поки що не повідомляється.

Європейська космічна агенція не поспішає робити висновки. Але науковцям є що святкувати - вони отримали інформацію від супутника TGO. Пристрій успішно увійшов на орбіту Марсу. Раніше "Скіапареллі" відокремився саме від TGO.

"Скіапареллі" випробовує нові технології спуску і посадки на поверхню Марса. Цей шестиколісний апарат має на борту бурову установку і портативну лабораторію. Його головне завдання - пошуки на Марсі слідів органічного життя.

Цей політ проходив у межах спільного проекту "Екзомарс" Європейської космічної агенції та російського Главкосмосу.

Етапи посадки "Скіапареллі"

Ця експедиція - можливістю для Європейського космічного агентства подолати розчарування 2003 року. Тоді британський апарат "Бігль-2" здійснив м'яку посадку на Марсі, але не зумів розкрити сонячні батареї і перестав працювати.

При посадці "Бігль-2" використовував надувні мішки для амортизації. Як підозрюють конструктори, саме вони стали причиною невдачі, заблокувавши механізм розкриття сонячних панелей.

"Скіапареллі" має інший метод посадки. Це комбінація термощита, парашутної системи і ракетних двигунів, які зменшать його швидкість вже біля самої поверхні.

Апарат масою 600 кг конструювали в основному в Італії. В разі вдалої посадки він займеться метеорологічними дослідженнями. Його батареї вистачить на чотири дні роботи.

http://www.bbc.com/ukrainian/science/2016/10/161019_schiaparelli_upd_mars_dk