22–23 жовтня у лабораторії НЦ «МАНУ» гостювали одесити

Работа с молодежью

У рамках МАНівського проекту «Відкрита освітня лабораторія» столицю відвідали 22 учні сьомого фізичного класу Рішельєвського ліцею м. Одеси. За словами завідувача відділу створення навчально-тематичних систем знань НЦ «МАНУ» Ігоря Чернецького, цей навчальний заклад є одним із найкращих в Україні. Його спеціалісти готують переможців міжнародних олімпіад з природничих дисциплін, учасників міжнародних турнірів і конкурсів.

Рішельєвські ліцеїсти приїхали у лабораторію МАН для ознайомлення з її обладнанням і проведення практикумів.

– Це – діти, які нещодавно почали вивчати природничі дисципліни, і для них було важливо потрапити в лабораторію, аби сформувати враження про сучасні засоби навчання, діяльність Малої академії наук і про можливості, які можна використати під час проведення власних експериментальних досліджень, – розповів, чому ця поїздка вагома для школярів, Ігор Чернецький.

У лабораторії учням були представлені всі сучасні навчальні засоби, школярі здійснили три практичні роботи дослідницького характеру, експериментували, використовуючи вимірювальні комплекси, а також працювали з цифровими USB-мікроскопами.

– Тут нема жодних нудних лекцій. Усе пояснюють, показуючи і демонструючи. Мені подобається, що можна експериментувати. У лабораторії все цікавіше, краще і веселіше, ніж у школі. Найбільше мене вразив мікроскоп, бо у ньому можна розгледіти все, що захочеться: відбиток пальця, цибулину волосини, – зазначив учасник семінару-практикуму Олексій Самойленко.

А 23 жовтня підлітки пізнавали столицю під час ознайомчих екскурсій. Однак на цьому співпраця Рішельєвського ліцею з МАН не закінчилася, адже цікавий досвід вартий того, щоб його повторити. Ігор Чернецький поділився інформацією про те, що з навчальним закладом уже є домовленості щодо майбутньої роботи: МАН забезпечуватиме ліцею можливість проведення експериментів більш глибокого рівня, а ліцей, зі свого боку, залучатиме лабораторію до проведення власних експедиційних досліджень, які здійснює вже багато років.

Людмила Копко