На ВАСЕ-2016 фахівці УДЦР взяли активну участь у розробці резолюцій з питань боротьби з контрафактними, підробленими та вкраденими пристроями електрозв’язку

Юридические аспекты

Днями в м. Ясмін Хамамет, Туніська Республіка, завершила роботу Всесвітня асамблея стандартизації електрозв’язку (ВАСЕ) 2016 року Міжнародного союзу електрозв’язку (МСЕ).

Від Українського державного центру радіочастот у заході брали участь заступник директора департаменту радіослужби Дмитро Проценко та начальник  сектору  технічної  експертизи   відділу методичного забезпечення Андрій Бондаренко. Вони надавали експертну допомогу  українській делегації на ВАСЕ, беручи активну участь в розробці проектів та ухваленні резолюцій, спрямованих на боротьбу з  контрафактними, підробленими та вкраденими пристроями електрозв’язку.

Як відзначив в коментарі прес-службі УДЦР Дмитро Проценко, прийняті учасниками заходу резолюції є досить вагомими.

Одна з Резолюцій “Дослідження Сектору стандартизації електрозв’язку МСЕ щодо боротьби з контрафактними пристроями електрозв’язку/інформаційно-комунікаційних технологій”, визначає напрямок відповідних майбутніх досліджень МСЕ та містить перелік конкретних заходів, які запропоновано реалізувати всім державам-членам МСЕ для боротьби з контрафактними й підробленими пристроями електрозв’язку/ІКТ, включно із вжиттям заходів  на основі механізмів ідентифікації.

Другою Резолюцією “Боротьба з крадіжками мобільних пристроїв електрозв’язку”  ВАСЕ-2016 закликала держави-членів МСЕ вживати всіх необхідних заходів для боротьби с викраденням мобільних пристроїв електрозв’язку, а також для запобігання, виявлення й контролю підробки (зміни без дозволу) унікальних ідентифікаторів мобільних пристроїв електрозв’язку/ІКТ та перешкоджання доступу цих пристроїв до мереж мобільного зв’язку.

Дмитро Проценко особливо наголосив на тому, що на Асамблеї було запропоновано державам-членам МСЕ ухвалити національну нормативно-правову базу для боротьби с  контрафактними та підробленими пристроями електрозв’язку/ІКТ на національному, регіональному та глобальному рівнях, розглянути заходи, спрямовані на пом’якшення наслідків імпорту, поширення та продажу на ринку контрафактних й підроблених пристроїв шляхом створення централізованої національної еталонної бази даних дозволеного для використання обладнання.

Для довідки: ефективність реалізованої в УДЦР узагальненої бази даних кодів ІМЕІ терміналів неодноразово визнавалась як Міжнародним союзом електрозв’язку, так і Форумом виробників мобільного обладнання (MMF), членами якого є провідні компанії-виробники Apple, Cisco, Ericsson, Intel, LG, Microsoft, Motorola Solutions, Motorola Mobility, Nokia, Samsung, Sony та TCT Mobile, що представляють близько 80% глобальних продаж мобільних терміналів.

Детальний опис узагальненої бази даних кодів ІМЕІ терміналів включений до Технічного звіту МСЕ "Контрафактне обладнання ІКТ". У “Довідкових керівних вказівках для урядів щодо контрафактних/субстандартних мобільних телефонів” визнано, що Україна є однією з країн, де найкращим чином представлена реалізація технології блокування мобільних пристроїв у мережі на основі кодів IMEI.

У липні 2014 року вступили в дію зміни до Закону України «Про радіочастотний ресурс України» ухвалені Верховною Радою України 9 квітня 2014 року, які заблокували роботу узагальненої бази кодів ІМЕІ. За оцінками експертів ринок «сірого» імпорту одразу зріс на 15-20%, а вже сьогодні він складає 40-50%.  Щорічні втрати держбюджету від нелегального імпорту ІТ-товарів становлять близько 3,6 млрд. грн.

Прес-служба Українського державного центру радіочастот