Учні поділилися ідеями підвищення енергоефективності країни

Работа с молодежью

Із 7 по 9 грудня НЦ «МАНУ» провів Всеукраїнську наукову конференцію учнів МАН з енергоефективності, під час якої понад 30 дітей презентували розрахунки економії енергоресурсів у масштабах великих міст і ефективні аналоги традиційних джерел енергії.

Конференція функціонувала за двома тематичними секціями: «Правові і техногенні аспекти екологічної рівноваги в Україні», у якій працювало 14 учнів, і «Законодавча база та енергозберігаючі технічні рішення як основа заощадження українського суспільства» з 19 учасниками. Всі ідеї і презентації школярів заслуховували члени журі – фахівці Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України і науково-педагогічні співробітники Інституту енергозбереження та енергоменеджменту НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського». Однак свою місію на конференції вони вбачали аж ніяк не в оцінюванні. Їхня роль, найперше, полягала у тому, щоб ознайомитися із перспективними ідеями.

 

У країні є одна проблема: існує багато розробок, але розробники не можуть знайти місця, де впровадити їх. Одне з наших завдань – винести на загал певні технічні рішення, щоб їх побачило якомога більше людей, а потім і застосували. Це як споживачі, так і бізнес, і держава, – розповіла заступник директора департаменту начальник управління моніторингу та інформатизації департаменту стратегічного розвитку Держенергоефективності Тамара Буренко.

Завдання органів влади, як пояснює пані Тамара, – дізнатися про ці технології і робити все для їхнього впровадження. У час, коли тарифи на комунальні послуги стрімко зростають, ідеї, що дають змогу заощаджувати, поширюються дуже швидко. На місцевому рівні державні службовці або люди з місцевого самоврядування шукають рішення, щоб зробити енергообслуговування дешевшим і економити ресурси. Тому схожі дитячі ідеї є необхідністю. Спеціалісти зауважили, що люди старшого віку при удосконаленні чогось приділяють увагу технічним нюансам, а діти дивляться на проблему по-іншому. Дуже часто саме їхнє бачення є набагато ефективнішим.

Серед ідей школярів – освітлення вулиць Кривого Рогу, використання термальних вод на Закарпатті для опалення, незвична сучасна технологія – мобільний велосипед, пропозиції щодо вдосконалення законодавства, багато побутових технічних рішень (наприклад, покращення газового пальника на плиті), поради на основі наукових розрахунків, як можна економити на освітленні приватного будинку. З усіма учнівськими проектами можна ознайомитися у збірці тез конференції, яка буде розміщена у розділі «Видання».

Владислав Марчак приїхав із Лимана Донецької області і не зі слів знає, що таке промисловість. Мабуть, тому так активно обстоює свою позицію щодо збереження середовища сміливими аргументами про вдосконалення цієї галузі, яку вважає застарілою:

Важливо закликати громадян, щоб вони дотримувалися правил екологічної безпеки і стежили за своїм ставленням до природи. Треба зменшувати кількість промислових об’єктів, щоб не було зайвих. Якби я мав повноваження на державному рівні, то увів би дуже високі штрафи за будь-яке засмічення середовища.

Результатом конференції стало підписання меморандуму про співпрацю між НЦ «МАНУ» і Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України. Згідно з документом сторони об’єднають зусилля для підвищення рівня освіти учнівської та студентської молоді щодо ефективного споживання енергоресурсів і використання відновлюваних джерел енергії. Для цього планується залучати памолодь до науково-дослідної діяльності у цих сферах.

Щоб підтримати і стимулювати учнів до ще продуктивнішої роботи над науковими розвідками, Французький інститут в Україні надав цінні подарунки для школярів.

Людмила Копко