На семінарі МСЕ фахівці УДЦР взяли участь у обговоренні регламентарних аспектів використання радіочастотного спектру й супутникових орбіт

Юридические аспекты

Минулого тижня фахівці УДЦР взяли участь у Всесвітньому семінарі з радіозв’язку 2016 року (ВСР-16), присвяченому регламентарним аспектам використання радіочастотного спектру й супутникових орбіт, зокрема, застосуванню  положень Регламенту радіозв’язку Міжнародного союзу електрозв’язку (МСЕ). Загалом, в роботі цього заходу, що проводився в Женеві з 12 по 16 грудня, взяли участь близько 500 учасників з 109 країн.

Протягом перших двох з половиною днів семінару делегація УДЦР взяла участь у обговоренні міжнародних аспектів управління використанням частот наземними та космічними службами радіозв’язку. Подальші два з половиною дні були організовані в формі семінарів-практикумів, на яких фахівці УДЦР змогли отримати безпосередній практичний досвід виконання прийнятих в МСЕ процедур міжнародної координації та нотифікації присвоєнь радіочастот, а також використання програмного забезпечення й електронних публікацій, доступних членам Союзу. Крім того, під час першого пленарного засідання ВСР-16 було взято участь у роботі тематичних групових обговорень, пов’язаних зі святкуванням 110-ї річниці Регламенту радіозв’язку МСЕ.

На семінарах-практикумах з наземних систем спеціалісти УДЦР ознайомились з представленим оновленим онлайновим порталом для радіомовних служб eBCD2.0 (eQuery, ePub, eTools, myAdmin), отримали навички з використання програмного забезпечення для онлайн перевірки заявок на нотифікацію присвоєнь радіочастот станціям сухопутної рухомої й фіксованої служб, використання веб-інтерфейсу WISFAT і онлайнової системи запитів для отримання даних з Міжнародного довідкового регістру частот (eMIFR), опрацювання публікацій у Міжнародному інформаційному циркулярі частот Бюро радіозв’язку МСЕ (BRIFIC), а також з використання Системи доступу й запитів для Морської рухомої служби (MARS).

Під час семінарів-практикумів з космічних служб фахівці УДЦР ознайомились з реструктурованою базою даних щодо супутникових мереж та систем версії 8.0 та супроводжуючим її пакетом програмного забезпечення BRsoftV8, в якому повністю реалізовані всі зміни і доповнення, внесені ВКР-15 до Регламенту радіозв’язку МСЕ (що офіційно застосовуватимуться з 1 січня 2017 року). Разом з цим, були отримані навички з використання програмного забезпечення Бюро радіозв’язку МСЕ для проведення технічних розрахунків електромагнітної сумісності при здійсненні міжнародно-правового захисту радіочастотного ресурсу України від потенційного завадового впливу супутникових мереж іноземних адміністрацій.

УДЦР брав участь у роботі ВСР-16 в якості організації, що є повноправним членом Сектору радіозв’язку МСЕ.

Прес-служба Українського державного центру радіочастот