Отголоски совещания 19 апреля в НКРЗ

Будни ЛРУ

Вчера в Киеве состоялось совещание между заинтересованными организациями по поводу проблем с принятием нового Регламента любительской связи и урезанной таблице частот для радиолюбителей Украины.

Вот что пишет участник совещания, вице-президент ЛРУ Юрий Заскалета UT7UW:

"Нас услышали и начали вести диалог. Инициатором встречи выступила НКРС, а не ЛРУ, что уже очень положительно. Вела совещание Член НКРС Уласенко Е.Н. Раньше это делалось на уровне исполнителей Нацкомиссии. В совещании принимали участие представители МО обороны (три полковника из Управления связи, ВВС, ПВО), Государственной службы связи и защиты информации Украины, бывшей Службы связи Украины, Укрчастотнадзора, Ассоциации "Телас" (ее возглавляет Л.М. Ошеров, пенсионер МО, генерал-майор, UT5ULM). От ЛРУ - UT7UW, UT5DL.

Все, исключая представителей МО Украины, полностью поддерживают требования ЛРУ и считают их обоснованными. Следует отметить, что не ЛРУ просила МО, а НКРС убеждала МО отдать УКВ диапазоны радиолюбителям. НКРС подготовила письмо в адрес Государственной службы связи и защиты информации с просьбой внести изменения в План использования радиочастотного ресурса Украины, куда включила все частоты, предусмотренные в 1-ом районе ITU, включая и 136 кГц. До внесения изменений в План НКРС рассмотрит вариант решения вопроса о легализации работы радилюбителей на частотах, которые "выпали" из Плана. По 50 МГц НКРС обещает на этой неделе закрыть с УЧН вопрос о выдаче радиолюбителям разрешений для работы в этом диапазоне. Больше всего дискуссия была по 1,2 ГГц так как этот диапазон попадает в полосу частот спецпользователей и согласно Закона Украины "О радиочатотном ресурсе Украины" работа других пользователей на этих частотах запрещена. НКРС предложила МО разные варианты решения этого вопроса. Обозначен ряд вопросов, которыми необходимо обменяться участникам совещания, для выработки позиций на следующее заседание, которое запланировано провести после майских праздников.

Было отмечено, что в связи с ожидаемым подписанием соглашения об ассоциации с Евросоюзом, последний требует гармонизации законодательства Украины с европейским.
ЛРУ оставляет за собой право информировать руководство ЕС о том, что нормативная база в отношении пользования радиочастотным ресурсом Украины радиолюбителями не соответствует евростандартам.

По информации в последнем абзаце подготовлено два письма - а адрес МИД Украины (TNX UR7LZ) и Комитет по вопросам европейской интеграции Верховного Совета Украины.


73! de Yuri, UT7UW".

Конец цитаты.

Приводим тексты писем, отправленных сегодня президентом ЛРУ Андреем Лякиным:

Міністру закордонних справ України

Грищенку К.І.

 

Щодо радіоаматорства в Україні

Шановний Костянтине Івановичу !

Ліга радіоаматорів України як член Міжнародного союзу радіоаматорів (InternationalAmateurRadioUnion- IARU) вимушена звернути Вашу увагу на ситуацію, яка склалася з імплементацією в Україні важливих нормативних актів Міжнародного союзу електрозв'язку (МСЕ). Мова йде проРегламент радіозв’язкута прийнятих відповідно до нього рекомендацій МСЕвідносноаматорської радіослужби. Ситуація погіршуєтьсябагаторічною бездіяльністю деякихміністерств тавідомств, щонегативно впливаєна міжнароднийімідж України як демократичної європейської держави. В кінцевому рахунку, цеможе призвести до ініціюванняIARUна Всесвітнійконференціїз радіозв’язку(Женева, 23 січня -17 лютого2012року) розгляду питання про стан справ з розподілучастот для радіоаматорської службив Україні, а також стати перешкодою на шляху до євроінтеграції.

З метою імплементації Регламенту радіозв’язку МСЕ в Україні у 2005 році була прийнята Національна таблиця розподілу смуг радіочастот України (затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 15.12.2005 року № 1208, далі – Національна таблиця). Цей документ повністю відповідає міжнародно-правовим зобов’язанням України як члена МСЕ. У відповідності до ст. 21 Закону України „Про радіочастотний ресурс України” на основі Національної таблиці

                                               - 1 -

приймається План використання радіочастотного ресурсу України, який повинен

відповідати Національній таблиці розподілу смуг радіочастот України, інтересам України у сфері використання радіочастотного ресурсу України, її обороноздатності і безпеки, враховувати рекомендації Міжнародного союзу електрозв'язку, Європейської конференції адміністрацій пошт та електрозв'язку (СЕПТ), інших міжнародних організацій, членом яких є або має намір стати Україна, і передбачати виділення радіочастот визначеним радіотехнологіям. На жаль, в Плані використання радіочастотного ресурсу України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.2006 року № 815 (далі – План), значна частина смуг частот, що передбачені Регламентом радіозв’язку МСЕі Національною таблицею для аматорської служби, відсутні.

21.10.2010 року Національна комісія з регулювання зв’язку України прийняла рішення № 475 «Про затвердження Регламенту аматорського радіозв’язку України», який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 18.02.2011 року за № 205/18943. У Регламенті аматорського радіозв’язку України наведено таблицю радіочастот з Плану, яка практично блокує роботу аматорської служби України на цілій низці аматорських частот. Це ставить нас у нерівні умови на відміну від радіоаматорів інших держав, призводить до зниження іміджу України та до зникнення національного радіоаматорства як такого, як це сталося, зокрема, у Північній Кореї, Республіці Ємен та Туркменістані. Отже, два внутрішньодержавних нормативних акти (План і Регламент аматорського радіозв’язку України) не відповідають як вищому за юридичною силою національно-правовому акту (Національній таблиці), так і Регламенту радіозв’язку МСЕ, а також низці рекомендацій міжнародних міжурядових та авторитетних неурядових організацій. На жаль, усі спроби Ліги радіоаматорів України як інституту громадянського суспільства вплинути на приведення національного законодавства у відповідність з міжнародно-правовими зобов’язаннями України натикаються на слабку координацію органів виконавчої влади між собою в особі Національної комісії з питань регулювання зв'язку України, Державної служби

                                              - 2 -

спеціального зв’язку та захисту інформації України та Міністерства оборони України по узгодженню необхідних змін до Плану та внесенню цього документу на затвердження Кабінету Міністрів України.

У зв’язку з цим, Ліга радіоаматорів України просить Вас на виконання ч.3 ст. 17 Закону України «Про міжнародні договори України», Положення про Міністерство закордонних справ України, Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки забезпечення міжнародного позитивного іміджу України, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів Українивід 11 березня 2011 року№242, інформувати Кабінет Міністрів України про нанесення шкоди міжнародному іміджу України та внести пропозиції щодо вжиття необхідних заходів Національною комісією з питань регулювання зв'язку України, Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України та Міністерством оборони України по узгодженню Планувикористання радіочастотного ресурсу України, Регламенту аматорського радіозв’язку України, з Регламентом радіозв’язку Міжнародного союзу електрозв'язку та Національною таблицею розподілу смуг радіочастот України.

Маємо надію, що спільні зусилля поважного органу центральної виконавчої влади як Міністерство закордонних справ України та багатотисячного колективу радіоаматорів-короткохвильовиків України приведуть до позитивних результатів по укріпленню міжнародного іміджу нашої країни та попередять негативні наслідки порушення міжнародно-правових зобов’язань України як суб’єкта міжнародного права.

 

 

З повагою,

Президент Ліги                                                                                   А.Лякін

 

Голові Комітету з питань європейської інтеграції Верховної Ради України

Тарасюку Б.І.

 

Щодо радіоаматорства в Україні

 

Шановний Борисе Івановичу!

 

Лiга радiоаматорiв України (далi– ЛРУ) є добровiльною всеукраїнською громадською органiзацiєю радiоаматорiв України, яка об'єднує за спiльними iнтересами аматорiв, зацiкавлених у галузiрадiо. У своїй дiяльностiЛРУ керується Конституцiєю України, чинним законодавством та Статутом, дiє на засадах добровiльностi, рiвноправностi, самоврядування,законностiта гласностi.

У 2010 році Національна комісія з питань регулювання зв’язку України прийняла нову редакцію Регламенту аматорського зв’язку України, унаслідок чого радіоаматори нашої держави позбавлені права використовувати значну кількість смуг частот, які в усьому світі виділені винятково для аматорської служби. Смуги частот 10100–10150 кГц, 14250–14350 кГц, 1240–1300 МГц, 2300–2450 МГц, 5650–5850 МГц, 10–10,45 ГГц, 24–24,05 ГГц, 47–47,2 ГГц, 76–81 ГГц ,122,25–123,0 ГГц, 134–136 ГГц, 136–141 ГГц, 241–248 ГГц, 248–250 ГГц відсутні в Плані використання радіочастотного ресурсу України, затвердженому Постановою Кабінету міністрів України від 09.06.2006 року №815. Це ставить нас у нерівні умови порівняно з радіоаматорами інших держав, призводить до зниження іміджу України та до зникнення національного радіоаматорства, як це сталося, зокрема, у Північній Кореї, Республіці Ємен та Туркменістані.

Хочемо підкреслити, що Україна є членом Міжнародного союзу електрозв’язку та приєдналася до Регламенту радіозв’язку Міжнародного союзу електрозв’язку. Регламент радіозв’язку Міжнародного союзу електрозв’язку рекомендує зазначені вище смуги радіочастот до використання радіоаматорською службою в усьому світі. Використання цих частот аматорською службою передбачене також і Національною таблицею розподілу смуг радіочастот України, затвердженою Постановою Кабінету

                                                 - 1 -

міністрів України від 15.12.2005 року № 1208.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про радіочастотний ресурс України» від 01.06.2000 року радіочастотний ресурс України використовується відповідно до Плану використання радіочастотного ресурсу України. План використання радіочастотного ресурсу України повинен відповідати Національній таблиці розподілу смуг радіочастот України.

Ліга радіоаматорів України неодноразово ініціювала внесення змін до Плану використання радіочастотного ресурсу України та узгодження його з Національною таблицею розподілу смуг частот України, однак позитивного результату не отримала, оскільки тривалий час Кабінет міністрів України не розглядав питання внесення змін.

Парадокс ситуації полягає в тому, що перелік частот, дозволений для використання аматорською службою в Україні відповідно до Регламенту аматорського зв’язку України в редакції 1997 року, відповідав європейським нормативним актам, натомість Регламент аматорського зв’язку України, прийнятий в 2010 році з метою приведення нормативно-правових актів до стандартів Євросоюзу, не відповідає цій меті, оскільки, розподіл смуг радіочастот, визначений для використання аматорською службою в такому вигляді, не гармонізований з нормативними документами ЄС, зокрема, положеннями Міжнародного союзу електрозв’язку, Європейської конференції адміністрацій пошт та електрозв'язку (СЕПТ), що в майбутньому може стати перешкодою на шляху до євроінтеграції.

Беручи до уваги викладене, просимо Вас посприяти Лізі радіоаматорів України вирішити питання внесення змін до Плану використання радіочастотного ресурсу України та привести його у відповідність з нормативними актами. Зазначене питання абсолютно не потребує витрат бюджетних коштів.

 
З повагою,
 
Президент Ліги                                                                                     А.Лякін