Учень МАН презентував свою бізнес-ідею у Данії на фіналі Creative Business Cup

Работа с молодежью

Creative Business Cup – міжнародний конкурс творчих підприємців і стартаперів, які прагнуть розвивати свій бізнес. Тут за першість борються автори творчих та інноваційних ідей бізнесу з України, Білорусі, Грузії, Молдови та інших країн задля можливості просування творчих проектів на міжнародний ринок. Це бізнес-змагання проходить у два етапи: відбір найкращого проекту в кожній із країн-учасниць і глобальний діловий та освітній форум – фінал Кубку творчого бізнесу.

 

У червні організатори національного етапу в Україні – креативна спільнота «IZONE» – отримали 29 заявок, а вже у серпні було оголошено 5 фіналістів. Тоді сенсацією став вихід у фінал трьох проектів юних винахідників Київської МАН, адже за перемогу змагалися і дорослі підприємці, які презентували не тільки стартапи, а вже діючі, реалізовані моделі креативного бізнесу.

27 жовтня стало відомо ім’я переможця національного відбору, якому випала честь презентувати свою ідею на міжнародному фіналі у Копенгагені. Ним став учень 11 класу загальноосвітнього навчального закладу «Школа екстернів», вихованець Київської МАН Павло Мікуш, якому вже не раз доводилося представляти на розгляд міжнародної спільноти проект «Роботизований помічник для людей з обмеженими можливостями».

Свого часу хлопець замислився над розв’язанням проблем незрячих, зробив огляд традиційних методів допомоги цій категорії людей і вирішив запропонувати інноваційний сучасний підхід – використовувати як поводиря роботизований комплекс.

Обдумував Павло переваги і недоліки можливостей собаки у допомозі незрячим. Основною проблемою хлопчина вважає вартість відповідного поводиря і термін очікування на нього – ціна сягає 30 тисяч доларів США, а підготовка чотириногого помічника займає близько трьох років.

– Велика проблема собаки-поводиря те, що вона йде одним і тим самим маршрутом. Робот таких обмежень не має, завдяки датчику GPS і можливості виходу в мережу Інтернет, – поділився винахідник.

Над своїм проектом Павло працює вже три роки і не зупиняється в удосконаленні машини: додає нові функції, доукомплектовує й усуває недоліки. Унікальність проекту МАНівця у тому, що робот допомагає людям із вадами зору вільно долати перешкоди міста: сходи, бордюри, пішохідні переходи. Модель-поводир зібрана з Lego MINDSTORMS EV3, має датчик GPS та вихід в Інтернет, а це дає власнику змогу попередньо прокладати маршрут і йти містом без тростини та супровідника.

Для застосування винаходу користувачеві необхідно надягти безпровідний навушник із мікрофоном і дати команду, куди йти. Після цього робот поведе у вказане місце, враховуючи всі особливості шляху. Також у цього рухомого помічника можна дізнатися про рівень батареї і погоду. Заряджається інноваційний асистент від електричної розетки впродовж шести годин і може працювати на одному заряджанні дві доби.

Щодо рухомості робота, то Павло вигадав інноваційний метод пересування сходами, чого раніше ніхто не робив. Щоб їх подолати, конструктор застосує підйомники, на бордюрі – гусеницю, а на рівній поверхні – колеса. Особливості користування моделлю ввечері, коли темно, хлопець також урахував, додавши габаритні вогні, щоб її легко можна було помітити ще здалеку.

Тож із цим проектом Павло Мікуш поїхав до Копенгагена представляти Україну на фіналі Creative Business Cup, який відбувся 15–16 листопада. Серед 54 фіналістів із різних країн світу наш Павло був наймолодшим. І хоч перемогу здобула команда китайських інженерів-робототехніків, МАНівець, працюючи над своїм проектом самостійно, заручившись підтримкою одного лише наукового керівника, зумів досягнути міжнародного рівня, набувши неоціненного досвіду, який, можливо, наштовхне хлопця на вже традиційні для нього ідеї вдосконалення винаходу. Адже мета Павла – реалізувати проект у життя, щоб люди з обмеженими можливостями, користуючись технологіями, могли повноцінно і безпечно вести такий спосіб життя, як і всі інші. Хлопець сміливо кидає виклик внутрішнім і зовнішнім обмеженням – так роблять тільки інноватори!

Людмила Копко