1-2 грудня - перший FT8 контест на КХ - FT8 Roundup Contest 2018

События в радиоспорте и DX

Тривалий час, майже з середини минулого століття, RTTY був єдиним доступним для радіоаматорів "машинним" (на час появи - електомеханічним) видом зв'язку. Здавалося б йому на зміну прийшов більш сучасний та "пробивний" PSK31. Проте, з розвитком обчислювальної техніки, на сьогодні маємо значно кращий за об'ективними параметрами вид модуляції, такий як FT8.

Модуляція PSK31 (та її похідні PSK63, QPSK і т.і.) набула широкої популярності на початку 2000-х років. Винахідником PSK, у сенсі використання радіоаматорами як альтернативи класичному RTTY, вважають англійця G3PLX. Саме він запропонував використати кодування зі змінною довжиною разом із фазовою маніпуляцією зі швидкістю 31 бод на аматорських КХ діапазонах, та розробив відповідне програмне забезпечення. PSK швидко розповсюдилася світом завдячуючи своїй високій ефективності, у порівнянні з класичним RTTY. З'явилась реальна можливість проводити цікаві зв'язки у операторів з найпростішими "дротяними" антенами та малою вихідною потужністю.



Проте, зі стрімким зростанням обчислювальної потужності побутових комп'ютерів, придбати які можуть собі дозволити пересічні аматори, ми отримали черговий прорив у царині цифрових видів модуляції. Завдячуючи світлому розуму лауреата Нобелівської премії з фундаментальної фізики Джозефу Тейлору (K1JT) - автору програми WSJT-X світова радіоаматорська спільнота отримала такі фантастичні види цифрового зв'язку, як JT65 та FT8. Ці нові режими надали аматорам можливість встановлювати міжконтинентальні зв'язки з рівнем потужності у одиниці ватт. Причому не під час супер вдалого проходження, а щоденно. Такий результат досягається за рахунок інноваційного програмного забезпечення, новаторських алгоритмів математичної обробки слабких сигналів та повного використання обчислювальних потужностей сучасних комп'ютерів.



на фото Joe Taylor K1JT

Буквально до сьогоднішнього дня супер популярний вид FT8 був доступний лише для DX-менів. Майже щодня можна зустріті у цифрових ділянках КХ діапазонів безумовних лідерів на КХ: Романа UR0MC, Миколу UX0FF, Сергія UX1UA, Дмитра UT5UGR та багатьох інших відомих українців. Цієї суботи, 1 грудня контестмени також отримають можливість спробувати режим FT8 для проведення змагань. K1JT розробив та опублікував нову версію своєї програми WSJT-X вер.2, яка дає змогу обмінюватися контрольними номерами та брати участь у змаганнях у режимі FT8. CQ WW Contest Committee та ARRL уже анонсували відповідні змагання у режимі FT8. Перші з их FT8 Roundup відбудуться уже цього вікенду. Другі - ARRL RTTY Roundup пройдуть 5-6 січня наступного року.

Модуляція PSK стрімко здає свої позиції. На жаль вона не стала класикою, як RTTY. Вочевидь, її доля вирішена остаточно. Яскравою ілюстрацією цього факту є статистика з'язків останньої гучної експедиції на острів Дюсі VP6D, у складі якої, доречі, був наш земляк Вадим UT6UD.
Так от, у режимі PSK було проведено 11 зв'язків (PSK31 - 9 та PSK63 -2). Класичний RTTY - 5685 зв'язків. Тоді як у режимі FT8 - 26158 зв'язків, що склало 23% загальної кількості зв'язків. Цікаво, що це навіть більше ніж зв'язків проведених телефоном - трохи менше 21%.


Отже, прогрес не зупинити. До минулого немає вороття. Особливо у такій сфері як телекомунікації. Та особливо коли мова йде про радіоаматорів, які завжди йшли у авангарді впровадження новітніх технологій.

Дон AA5AU і Ед W0YK (CQ WW Contest Committee) запрошують взяти участь у першому FT8 контесті на КХ - FT8 Roundup. Початок 18:00 UTC у суботу 1 грудня. Звершення 23:59 UTC у неділю 2 грудня. Загальний заліковий час не більше 24-х годин. Потужність не більше 100 Вт. Багатодіапазонний залік. Працюють всі зі всіма. США та Канада передають свій штат/провінцію, всі решта порядковий номер QSO. Ділянки діапазонів частот які слід використовувати учасникам чітко визначені у положенні змагань.

Якщо ви плануєте використовувати WSJT-X для Roundup FT8, ви повинні завантажити та встановити нову програму WSJT-X версії 2.0.0 RC5 за посиланням https://physics.princeton.edu/pulsar/k1jt/wsjtx-2.0.0-rc5-win32.exe або https://sourceforge.net/projects/wsjt/files/wsjtx-2.0.0-rc5/

Переклад статті українською "Налаштування програми WSJT-X версії 2 для участі у FT8 Roundup Contest" за посиланням http://clc.am/X1Gwkw

Переклад запрошення Дона AA5AU і Еда W0YKу до участі у першому FT8 Roundup Contest 2018 за посиланням http://clc.am/rihsEw

Офіційна сторінка змагань http://www.rttycontesting.com/ft8-roundup

Положення змагань http://www.rttycontesting.com/ft8-roundup/rules

Прислав для публікації Сергій UT9NA