Диапазон 2,4 ГГц, похоже, пошел вслед за 1,2 ГГЦ...

Новости

На минулому тижні у радіоаматорському рефлекторі [email protected] (модератор UZ1RR) пройшла інформація стосовно втрати частини радіоаматорських УКХ діапазонів, які наявні у плані IARU-R1 як видлені радіоаматорській службі.
Зокрема, мова йшла про діапазон 2400МГц, який зараз є надзвичайно популярним серед аматорів усього світу, так як використовується для зв'язку з першим геостационарним аматорським супутником.

Для проведення зв'язків через цей супутник передавати слід на 2400 МГц, а слухати на 10 ГГц. Для цього достатньо досить простого та недорогого устаткування. Зазвичай використовують найпростіші офсетні тарілки супутникового телебачення, дещо модернізовані головки супутникового ТВ (конвертори) та так званий "свисток" RTL-SDR - широкодіапазонний SDR приймач розміром як USB флешка. На передачу - простенький трансвертер. Для зв'язку телеграфом та SSB достатньо пару сотень мілліватт.
На жаль, деякі факти викладені у рефлекторі [email protected] знаходять своє об'єктивне підтвердження. Щойно переглянув Реєстр виданих ліцензій на сайті НКРЗІ https://nkrzi.gov.ua/images/upload/470/3941/Reiestr_RChR_Ukrainu_02052019.xls
Дійсно, у діапазоні 2400-2483,5 МГц по всій Україні зараз видано десятки сотень ліцензій. Чинність окремих з них спливає аж у 2027-2028 роках!
Схоже нашим радіоаматорам доведеться надовго забути про роботу через новітні супутники, про радіоаматорське DVB-S телебачення і багато про що інше.
Наші найближчі сосіди дуже активні у роботі через цей супутник, навіть росіяни!
Послухати онлайн приймач розташований у Великій Британії можна тут https://eshail.batc.org.uk/nb/.
Колеги, можливо хтось володіє більш докладною інформаціею. Чи дійсно вже все остаточно втрачено?

З повагою,
Сергій UT9NA