Клуб "73" вступил в борьбу за радиолюбителей

Будни ЛРУ

Письмо в НКРС, одобренное и подписанное участниками собрания Мелитопольских
радиолюбителей от 26 марта 2011 г., отправлено заказным письмом с уведомлением
о вручении 28 марта 2011 г.

"

Голові Національної комісії з питань регулювання зв'язку

Яцуку П.П.

03110,  м.  Київ,  вул. Солом’янська,  3

 

Мелітопольський радіоклуб «73!» Ліги радіоаматорів України

А.С.  30,  м.  Мелітополь-11,  Запорізька обл.,  72311

 

Шановний пане Голова!

 

В 2010 роціНаціональна комісія з питань регулювання зв'язку (НКРЗ) затвердила «Регламент аматорського радіозв’язку України» (далі - Регламент), який зараз після звичайної процедури реєстрації введений в дію. Аналіз цього документу свідчить, що присвоєні суб’єктам служби аматорського зв’язку та супутникової аматорської служби (радіоаматорам) радіочастоти, що наведені в таблиці №7 Додатка №2 до Регламенту, є наслідком помилкового  виділення радіочастот Планом використання радіочастотного ресурсу України,  затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.2006 № 815 (далі – План), який складено з численними помилками і рекомендований Уряду до прийняття тією ж НКРЗ.

         Цей План і разом з ним Регламент не відповідають вимогам і суперечать Національній таблиці розподілу радіочастот та Таблиці розподілу радіочастот Регламенту радіозв’язку Міжнародного союзу електрозв’язку. Так, наприклад,  смуга 14,250 - 14,350 МГц в основній таблиці пропущена, а в п. 10.3 цього ж Регламенту частоту 14,292 МГц (з цієї ж смуги) рекомендують для роботи  РАС.  Смуга частот 10,100 - 10,150 МГц  дивним чином "трансформувалась" в смугу 10100,000 -10150,000 МГц. Поява смуги 1,715 - 1,800 МГц взагалі незрозуміла. Адже ні в одній країні світу такої смуги частот Аматорські служби не використовують.  І ще, крім цього, ряд зауважень щодо смуг частот вище 30 МГц.

Ця правова колізія утворила кризовий прецедент у національному і міжнародному праві, викликала порушення наших конституційних прав, нанесла і наносить величезні моральні і матеріальні збитки нам, українським радіоаматорам.

Відомо, що радіоаматорство є планетарним прогресивним явищем, улюбленою справою та захопленням багатьох мільйонів людей різних за віком, фахом, статком, статусом. Всі вони керуються зазначеними міжнародними вимогами у царині використання радіочастот, недотримання яких внаслідок зазначених помилок і суперечок в документах ставить радіоаматорів України у положення ізгоїв.

Наша громадська організація та її члени готуємо радіо змагання, включаючи міжнародні,  та участь у них на частотах міжнародного і національного розподілу, які внаслідок непрофесійних дій виконавців з апарату НКРЗ не увійшли до Плану і Регламенту. Нами витрачаються суттєві кошти на проведення змагань, члени нашої організації витрачають тисячі гривень на виготовлення та закупівлю обладнання для участі у змаганнях, а серед нас є діти, пенсіонери, інваліди. Але на сьогодні ми фактично не можемо їх провести та взяти участь через незаконні обмеження і вилучення Планом і Регламентом смуг радіочастот, якими користуються радіоаматори світу майже 100 років.

Крім того, вРегламенті не визначено механізм переходу діючих АРС з системи чотири категорії  в три. Немає чіткого мінімального значення швидкості володіння аматором абеткою Морзе для переходу у першу категорію. Не визначено механізм заліку іспитів на КТК. Відсутні виїздні КТК, що широко застосовувалися раніше для зручності радіоаматорів, особливо шкільного та юнацького віку. Не піддається розумінню  відповідальність власника АРС при завадах від сигналів його передавача телевізійному прийманню в разі використання телеглядачем несертіфікованих в Україні телевізорів та антен.  Є багато і інших зауважень.

Звертаємо Вашу увагу й на те, що радіоаматорами України готується ряд заходів доЧемпіонату «Євро-2012» з футболу. Планується замовлення численної поліграфічної продукції у вигляді різних дипломів та карток аматорської пошти для підтвердження фактів встановлення радіозв’язку  з містами проведення Чемпіонату та з нашою країною  в цілому. Але такі обмеження в Регламенті не дають змоги нашим аматорам в повному обсязі реалізувати можливості з  популяризації «Євро-2012» та України за її межами.  До речі, всі ці заходи здійснюються за особисті кошти  членів Ліги радіоаматорів України (ЛРУ), без залучення  їх з державного бюджету.

Ми сподіваємося на порозуміння з боку офіційних органів, від яких залежить швидке виправлення помилок в Регламенті.

Пропонуємо НКРЗ призупинити дію і негайно внести зміни до таблиці №7 Додатка №2 «Регламенту аматорського радіозв’язку України» та викласти вимоги до смуг радіочастот служб аматорського зв’язку у редакції чинної Національної таблиці розподілу смуг радіочастот України, а також разом з ЛРУ розглянути інші зауваження до Регламенту.

У разі, якщо наші вимоги залишаться без уваги та наслідків  з Вашого боку і не будуть оперативно враховані НКРЗ, ми, як користувачі радіочастот, відповідно до ст.6 ЗУ  «Про радіочастотний ресурс» залишаємо за собою право звернутися до суду з позовом визнати Ваші дії бездіяльними, а Регламент таким, що суперечить національному і міжнародному законодавству.

 

 

Від імені Мелітопольських радіоаматорів:

(підписи)"