EX LAB ЗАПРОШУЄ ЮНИХ НАУКОВЦІВ!

Работа с молодежью

Початок навчального сезону в МАН традиційно щедрий на нові проекти, заходи та ініціативи. Цього разу однією з головних новин вересня стало відкриття експериментальної лабораторії Ex Lab, яка розпочала роботу в структурі Національного центру «Мала академія наук України».

Ex Lab – це сучасна науково-орієнтована лабораторія для молоді, яка забезпечує навчання через експериментальні дослідження, пізнавальні лекції та живе спілкування з відомими українськими вченими і молодими науковцями. Вона охоплює 4 лабораторії: біологічну, хімічну, математичну, IT та робототехніки.

 

Для всіх охочих Ex Lab пропонує навчальні курси, розроблені викладачами провідних вишів та науково-дослідницьких інститутів України. Тут працюють два професори, доктори наук, і 6 кандидатів наук. Окрім того, до роботи залучені талановиті молоді дослідники – випускники МАН, студенти старших курсів вищих навчальних закладів Києва.

– Новітнє обладнання, інтерактивні методи навчання, інтеграція теорії і практики, орієнтація на проривні галузі науки – завдяки цим компонентам Ex Lab можна охарактеризувати як сучасний освітній простір, який дає дітям найновіші наукові знання і широкі можливості. Адже все, що діти тут дізнаються, все, чому навчаться, вони зможуть використовувати на практиці в подальшому житті, – наголосила заступник директора НЦ «МАНУ» з навчально-виховної роботи Тетяна Пещеріна.

Можливості новоствореної лабораторії Мала академія наук презентувала протягом «Тижня науки в Ex Lab». Ця масштабна подія тривала з 16 по 21 вересня і зібрала понад 150 школярів різного віку, їхніх батьків і рідних, а також дослідників, освітян і всіх, хто прагне дізнатися більше про новітні наукові досягнення.

Чи можливо здійснити велике відкриття у сучасній фізиці, працюючи без команди? Які теорії можуть підтвердитися і кардинально змінити наші уявлення про світ? І чому варто дослухатися вчених, коли йдеться про розширення Стандартної моделі елементарних частинок? Про це протягом лекції «Сучасна космологія: як ми розуміємо Всесвіт» розповів Станіслав Вільчинський – доктор фізико-математичних наук, професор, завідувач кафедри квантової теорії поля КНУ імені Тараса Шевченка, що співпрацює з найпотужнішою лабораторією світу – CERN (Швейцарія).

Таємниці Всесвіту настільки захопили школярів, що після завершення лекції вчений ще майже годину відповідав на їхні запитання. Додатковим бонусом стало ознайомлення з роботою дифузійної камери – приладу, який фіксує сліди елементарних заряджених частинок.

Тим часом у біологічній лабораторії зі слухачами спілкувався доктор біологічних наук, професор, член-кореспондент НАН України, директор Інституту ботаніки імені М. Г. Холодного НАНУ Сергій Мосякін. Тему лекції – «Сюрпризи рослинного світу. Як сучасні технології змінюють наші уявлення про еволюцію рослин» вчений обрав невипадково. Адже, за його словами, цифрові технології надають величезний доступ до знань про біорізноманіття, і потрібно знати, як їх використовувати:

– Я намагався, щоб діти побачили, що біологія, класична систематика зокрема, – це наука не про музейні експонати бозна-якого віку, а динамічна наука, яка використовує сучасні технології, в тому числі й оцифрування колекцій, і величезні бази даних, які працюють на світовому рівні, і методи молекулярної біології, й інформаційні технології… Також дав їм декілька підказок щодо тем, які можна досліджувати. Якщо вони зацікавляться, то зможуть розшукати і в інтернеті, і в інших джерелах потрібну інформацію і знайти для себе способи застосування інтересу до науки.

Судячи з відгуків, завдяки лекції Сергія Леонідовича біологія цього дня отримала багатьох нових прихильників.

– Це нагадувало американський фільм, де професор викладає в якомусь суперінституті: у викладача була така захопленість в очах, він так горів тим, що розповідає, що я була просто в захваті! Я тільки починаю вчити біологію, але мені дуже сподобалася ця наука, хочу вивчати її надалі, – говорить учениця гімназії № 179 м. Києва Оля Козаченко.

Про інноваційні технології йшлося і в ІТ Lab, де кандидат технічних наук, доцент кафедри комп’ютеризованих систем управління НАУ Євген Артамонов розповідав про комп’ютери майбутнього, а випускник МАН, автор проекту «Програмування в школі» Євген Козолуп презентував курс «Програмування мовою Python для старшокласників». Також з 19 по 21 вересня тут відбувався семінар-тренінг для педагогів за тематичним курсом «Мікрокомп’ютер Raspberry Pi», який проводив «гуру» в цій галузі, кандидат технічних наук, доцент радіотехнічного факультету НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» Сергій Могильний.

І дітей, і дорослих не залишила байдужими інтерактивна частина події. У хімічній лабораторії демонстрували такі видовищні експерименти, як «Фараонова змія з вулкану», «Квітка-хамелеон», «Гейзер» і «Пінна реакція»; Bio Lab дивувала можливістю розглянути під мікроскопом хромосоми людини, бактерії та рослини, а також виготовити мікропрепарати власноруч; а екологічний квест був гарною нагодою перевірити власні знання, кмітливість і креативність.

Тиждень науки став яскравим і впевненим стартом роботи Ex Lab. Надалі організатори обіцяють нарощувати оберти: кількість курсів зростатиме, відбуватимуться відкриті лекції, зустрічі з науковцями, тренінги, майстер-класи та інші освітні події. А ознайомитися з навчальними програмами та записатися на курси можна просто зараз на сторінці Ex Lab. Приходьте і переконайтеся, що наука – це корисно і цікаво!

Тетяна Чернецька

http://man.gov.ua/ua/news/academy_news/ex-lab-zaproshue-yunikh-naukovtsiv-br-mala-akademiya-nauk-vidkrila-novu-eksperimentalnu-laboratoriyu-dlya-molodi